OV-Klantenbarometer 2019: grootste stijging in 15 jaar (maar zitplaatskans kan beter)

Ook in 2019 is de waardering opnieuw toegenomen in het openbaar vervoer. De bussen op de Friese Waddeneilanden scoort met een 8,6 het beste. Bij de treinen gaat de Sprinter Zwolle – Kampen van Keolis aan kop met een 8,0. Vlak daarna volgt onder andere Intercity Direct met een 7,9. De Maaslijn bungelt als laatste onderaan. Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-Klantenbarometer van kennisplatform CROW-KpVV.

Hogere waardering

Bijna elk jaar neemt de waardering toe. Dat is al zo sinds 2011. En wie een daling van 0,01 punt (in 2007 en 2011) door de vingers ziet, zelfs al sinds 2005. Toch valt de stijging dit jaar extra op. Dit jaar nam de gemiddelde waardering toe met bijna twee tiende (0,17). Dat lijkt een kleine toename, maar dat is de afgelopen 15 jaar slechts één keer eerder voorgekomen (2008), toen ook met met een toename van bijna twee tiende (0,17). Al met al komt de waardering in 2019 uit op een ruime 7,8 (net geen 7,9).

Afbeelding: CROW-KpVV

Ook bij NS is de tevredenheid gestegen, bevestigt dit onafhankelijk onderzoek. 90,6 procent van de NS-reizigers geeft een rapportcijfer 7 en hoger. Het hoofdrailnet is ingedeeld in elf onderzoeksgebieden. Diverse gebieden doen het een stuk beter dan in 2018. Zo scoren de Sprinters in het onderzoeksgebied Landsdeel Oost nu een 7,9. Dat is 0,6 punt hoger dan in 2018. Dit onderzoeksgebied is daarmee de grootste stijger van alle 78 onderzoeksgebieden.

Verbetermogelijkheden

Ondanks de hoge waardering, zien reizigers nog wel mogelijkheden tot verbetering. Dat verscheelt per onderzoeksgebied. Zo wenst 29% van de intercityreizigers bij NS een hogere zitplaatskans (in 2019, dus voor de corona crisis). Ook 25% van de Sprinter reizigers wenst bij NS ook meer zitplekken. Bovendien wil 20% van de Sprinter reizigers meer vertrekmogelijkheden, terwijl intercityreizigers dat veel meer belangrijk vinden. Opvallend is dat reizigers in Intercity Direct in mindere mate een hogere zitplaatskans als verbeterpunt zien (16%).

Verbeterpunten bij NS (hoofdrailnet). Afbeelding: CROW-KpVV

Ook bij de regionale vervoerders wensen veel treinreizigers een hogere kans op een zitplek, al zijn er wel grote verschillen. Op de lijn Zwolle – Kampen ziet maar een kleine groep reizigers (14%) meer zitplaatsen als een verbeterpunt, terwijl bij de lijn Maastricht – Heerlen juist 29% van de reizigers een grotere zitplaatskans wenst. Bij de regionale treinen in Friesland, Groningen en de Valleilijn wordt de frequentie als grootste verbeterpunt gezien. Over de stiptheid zijn de meeste reizigers erg tevreden, uitgezonderd de Maaslijn Nijmegen – Roermond. Geluid van de

Verbeterpunten bij de regionale spoorlijnen

OV-chipkaart

Uit de OV-Klantenbarometer blijkt ook dat de waardering voor de ov-chipkaart de afgelopen 5 jaar enorm is verbeterd. Scoorde het gebruikersgemak van de kaart in 2014 nog een 7,5, nu is dat bijna een heel punt hoger: een 8,4. Ook zijn reizigers het meer te spreken over de klantvriendelijkheid van het ov-personeel. Dat steeg in 5 jaar van een 7,4 naar een 8. De reissnelheid wordt eveneens beter gewaardeerd: van een 7,5 in 2014 naar een 8 nu. De laagste scores in 2019 zijn voor prijs (5,6) en informatie bij vertragingen: 5,8. Beide worden 0,5 punt hoger gewaardeerd dan in 2014.

Presentatie geschrapt

De OV-Klantenbarometer is normaal gesproken het moment waar de OV sector reikhalzend naar uit kijkt. Door de corona crisis is dat dit jaar anders. Waar normaal vervoerders over elkaar heen buitelen om de eigen successen te benadrukken, kiezen de OV bedrijven nu om dat niet te doen, de aandacht ligt nu bij de corona crisis. De cijfers zouden oorspronkelijk bekend gemaakt worden door de minister tijdens de Dag van het OV, die presentatie is geschrapt.

Ranglijst regionaal OV

De OV-Klantenbarometer is het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek in het openbaar vervoer, sinds 2018 ook met het hoofdrailnet en de Friese Waddenveren. Het is nu voor de negentiende keer gehouden. In totaal hebben het afgelopen jaar 107.631 ov-reizigers tijdens 7.240 ritten de vragenlijst met ruim 30 vragen ingevuld. Daartoe is het hele Nederlandse openbaar vervoer verdeeld in 78 onderzoeksgebieden die overeenkomen met de ov-concessies of delen daarvan. Per onderzoeksgebied bepaalt een aselecte steekproef uit het rittenbestand in welke ritten wordt
geënquêteerd.

This post was last modified on 8 december 2020 20:37

Share

Recent Posts

Weer weeklange staking in België – rituitval Eurocity Direct en EuroCity

Een nieuwe spoorstaking in België leidt vanaf zondagavond een week lang dagelijks tot uitval van…

11 uur terug

Herstel HSL loopt vertraging op

Het herstel van de constructiefouten in viaducten van de hogesnelheidslijn (HSL) loopt vertraging op. Dit…

14 uur terug

Nieuwe trein Coevorden – Bad Bentheim vanaf december 2026 (update – geen toelating nodig)

De nieuwe directe trein tussen het Nederlandse Coevorden en Duitse Rheine via Bad Bentheim rijdt…

1 dag terug

Weer ingrijpend werk op Amsterdam Centraal – op 29 maart geen treinverkeer

Op station Amsterdam Centraal begint aan het einde van de maand de tweede bouwfase waarbij…

2 dagen terug

Qbuzz krijgt miljoenenboete voor slechte start in Zuid-Holland

Qbuzz krijgt voor in totaal 3,5 miljoen euro aan boetes van de provincie Zuid-Holland vanwege…

2 dagen terug

‘Opbrengst vliegtax investeren in treinverkeer’

De opbrengsten van de hogere belasting op vliegen moeten gebruikt worden om het internationale treinverkeer…

3 dagen terug