Nieuws

Misbruik NS Groepsretour kost € 2 miljoen

De Nederlandse Spoorwegen zijn niet blij dat het NS Groepsretour op grote schaal wordt misbruikt via Facebookgroepen. Een precieze inschatting is moeilijk te maken, maar NS schat bij zo’n twee miljoen euro aan verkochte kaartjes mogelijk misbruik. Het spoorbedrijf zal daarom actie gaan ondernemen tegen degenen die het misbruik faciliteren. Ook sluit NS niet uit dat de voorwaarden van het groepsretour op termijn gaan veranderen.

Dagblad Trouw meldde vandaag dat er honderden tickets per dag met winst worden verkocht via Facebook, iets wat niet is toegestaan. Het NS Groepsretour is bedoeld voor groepen die elkaar kennen en naar dezelfde eindbestemming reizen. De groepsreizigers hoeven daarbij niet in dezelfde trein te zitten. Zolang de Facebookpagina’s geen commercieel belang hebben, is deze manier van groepsreizen toegestaan.

Treinreiziger.nl schreef al eerder dat NS-acties te misbruiken zijn. NS heeft in het verleden al eens gedreigd met juridische stappen tegen Facebookgroepen. “Dat heeft toen het gewenste effect gehad,” zegt NS-woordvoerder Hessel Koster. Het spoorbedrijf gaat het misbruik nu opnieuw onderzoeken en aanpakken. “NS gaat misbruik tegen door tussenhandelaren aan te schrijven. Doorverkochte kaartjes kunnen dan ongeldig worden gemaakt,” legt Koster uit.

Om het misbruik moeilijker te maken, werden eerder al de voorwaarden gewijzigd. Sinds 1 januari moeten bij aankoop van het ticket direct alle gegevens van de reiziger worden ingevuld. Het spoorbedrijf sluit niet uit dat de voorwaarden opnieuw gewijzigd zullen worden. “We stellen aanpassingen van de voorwaarden voor aan de reizigersorganisaties,” zegt Koster. Het blijft echter de bedoeling dat er een gebruiksvriendelijk ticket voor groepen blijft.

Treinreiziger.nl wijst erop dat er ook genoeg goedkope treinkaartjes zijn, die reizigers zonder misbruik kunnen kopen. “Die zijn wel iets duurder, maar je hebt ook meer zekerheid,” zegt redacteur Hildebrand van Kuijeren.

This post was last modified on 13 april 2017 09:04

Share

Recent Posts

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

1 dag terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

2 weken terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug