fbpx

25 mensen geblesseerd door OV-chipkaartpoortjes bij NS

02 okt 2014 17:14

Tussen 1 januari en 21 september 2014 hebben zich 25 mensen gemeld bij de NS Klantenservice die aangaven geblesseerd te zijn door een sluitend OV-chipkaartpoortje. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer. 

Volgens Mansveld verwerkten stations met poortjes deze periode circa 260 miljoen reizigers. Dat cijfer komt uit de netwerkverklaring 2010. "Dit is 1 op de 10,4 miljoen poortpassages op desbetreffende stations",  aldus Mansveld.

Veel poortjes zijn echter nog niet gesloten. Slechts op de stations Almere Centrum, Beverwijk, Den Helder, Heiloo, Houten, Santpoord Noord en Woerden zijn alle poortjes gesloten. Op maandag 6 oktober worden ook alle poortjes te Zoetermeer Oost gesloten. NS wil uiteindelijk op 82 van de 410 stations de poortjes sluiten. NS verwacht dat het aantal incidenten zal gaan afnemen. Of die verwachting terecht is, terwijl nu nog veel poortjes open staan, is de vraag.

Een poortje sluit 8 seconden nadat mensen hun OV-kaart ervoor hebben gehouden of sneller als mensen er binnen die tijd doorheen lopen. In de brief schrijft Mansveld verder dat de poortjes aan alle Europese wet- en regelgeving voldoen. 

Zo mogen de poortjes geen scherpe randen of uitsteeksels hebben en zijn er speciale voorzieningen die ervoor moeten zorgen dat mensen niet bekneld raken tussen de deurtjes. Bovendien openen de deuren zich automatisch als de stroom uitvalt en kan de NS bij calamiteiten met een druk op de knop een hele rij poorten in één keer openen.

Mansveld vindt het veiligheidsrisico gering, maar als zich meer incidenten voordoen, zal ze NS vragen om uit te zoeken of de passeertijd wel voldoet.

Tweede Kamerlid Duco Hoogland (PvdA) had de staatssecretaris om opheldering gevraagd, nadat RTL eerder meldde dat OV-chipkaartpoortjes gevaarlijk konden zijn. De nieuwe toegangspoortjes van NS zijn niet veilig genoeg, stelde D&F Consulting tegenover RTL. 

RTL Nieuws vroeg het bureau de poortjes te bekijken nadat vorige maand een vrouw op station Almere Centrum bewusteloos zou zijn geraakt toen de poortjes voor haar neus dichtklapten. Een paar dagen later zou een jongen bij de toegangspoortjes op station Amsterdam Amstel ook klappen in het gezicht hebben gekregen toen hem hetzelfde overkwam. Zijn nieuwe bril zou daarbij beschadigd zijn geraakt.

(c) Treinreiziger.nl / ANP