fbpx

Actievoerders brengen toilet even terug in Gelderse trein

16 feb 2011 16:28

Niet allen de Nederlandse Spoorwegen hebben treinen zonder toilet, ook Syntus en Arriva hebben treinen zonder toilet.  Vrijdagochtend zal de Syntus-trein Arnhem – Doetinchem weer even een toilet hebben. 

Het gaat echter om een chemisch toilet in het volle zicht, geplaatst door de nieuwe politieke partij 50 PLUS, Reizigersvereniging Rover en TMT (Treinen Met Toilet). Met deze actie willen de organisaties aandacht vragen voor de verdwenen toiletten in de Gelderse treinen. Reizigers worden gevraagd een handtekening te zetten voor de terugkeer van het toilet.

Na landelijke acties van reizigers en treinpersoneel heeft de Tweede Kamer in december 2010 een motie aangenomen om in alle treinen in Nederland toiletten te laten aanbrengen. De Tweede Kamer heeft echter geen directe zeggenschap over regionale treinen die onder de verantwoordelijkheid van decentrale overheden vallen. In tegenstelling tot andere provincies als Groningen, Friesland, Overijssel en Limburg heeft de provincie Gelderland besloten om de eigen regionale treinen niet te voorzien van toiletten.

In Gelderland rijden toiletloze treinen onder meer op de trajecten Arnhem-Winterswijk, Winterswijk-Zutphen, Zutphen-Apeldoorn, Zutphen-Oldenzaal, Ede-Wageningen-Amersfoort en Tiel-Arnhem. 

  • De trein met het chemische toilet vertrekt vrijdag 19 februari om 9:10u van Duiven naar Doetinchem.