fbpx

Alle Arriva treinen krijgen gratis WiFi

04 jul 2012 9:23

Reizigers van de Arriva-treinen in de provincies Friesland en Groningen kunnen al eind dit jaar gebruikmaken van een gratis internetverbinding in de trein. Arriva verwacht uiterlijk in januari 2013 alle 51 treinen die in het Noorden rijden te hebben voorzien van een WiFi-verbinding.

In 2009 stelde het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat een subsidie van 1,1 miljoen euro beschikbaar om voor reizigers een toegankelijke internetfaciliteit te ontwikkelen. In februari 2011 lanceerde Arriva het gratis internet op de MerwedeLingelijn, het treintraject tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het afgelopen jaar hebben Arriva en de provincies Friesland en Groningen onderzocht wat er nodig is om ook het gratis internet aan reizigers van de noordelijke lijnen aan te bieden.

Alle Arriva-treinen een WiFi-verbinding
Arriva start in november met de inbouw van de benodigde apparatuur om een gratis WiFi-verbinding mogelijk te maken. De vervoerder verwacht uiterlijk in januari 2013 alle 51 treinen te hebben voorzien van een WiFi-verbinding. De nieuwe treinen waarmee Arriva gaat rijden in de Achterhoek en Rivierenland en de Vechtdallijn Zwolle – Emmen zijn al voorzien van de benodigde apparatuur om een gratis internetverbinding mogelijk te maken.

Hiermee is Arriva in Nederland de eerste spoorvervoerder die in al haar treinen gratis internet aanbiedt. “Een wens van vele reizigers komt in vervulling. Dat we er voor kunnen zorgen dat het reizen met de trein nog aantrekkelijker wordt, is iets waar ik ontzettend trots op ben”, aldus Anne Hettinga, algemeen directeur Arriva Nederland.

Proef ‘online in de trein’
In september 2008 hield Arriva samen met ProRail en KPN een proef ‘online in de trein’ om gratis internet in de trein te realiseren. Uit deze proef kwam naar voren dat al ruim 45% van de treinreizigers 1 tot 3 keer per week gebruik maakte van deze internetfaciliteit. Ook scoorde het gebruikersgemak en de snelheid van het internet zeer goed.

Meer bedrijven
Steeds meer OV-bedrijven bieden WiFi-verbinding aan in hun voertuigen. Onder andere de NS is druk bezig alle Intercity´s te voorzien van de verbinding, het GVB rijdt met een testtram rond in Amsterdam, EBS (regio A´dam en Noord-Holland) heeft al internetverbinding en Breng in de regio Nijmegen komt dit jaar ook nog met WiFi in haar bussen en treinen.