fbpx

Amsterdam mag strippenkaart metro afschaffen

28 mei 2009 18:03

(Novum) – Amsterdam krijgt toestemming om de strippenkaart in de metro af te schaffen vanaf 27 augustus. Vanaf die datum is de ov-chipkaart het enige vervoerbewijs. Dat maakte staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) donderdag bekend tijdens een persconferentie.

Amsterdam wordt daarmee de tweede stad die de strippenkaart afschaft in de metro; Rotterdam had eind januari de primeur. Volgens de bewindsvrouw voldoet Amsterdam aan alle criteria. Dan gaat het om het belang van de reiziger, zorgvuldigheid en de veiligheid van het systeem.

Amsterdam laat weten dat het op 25 juni al klaar was om ´de poortjes te sluiten´ in de hoofdstedelijke metro, maar dat wordt gewacht tot eind augustus om zo de reizigers goed te kunnen voorbereiden. Amsterdam is ´blij met deze belangrijke stap voor de invoering van de chipkaart´. In bus en tram mag de strippenkaart nog wel worden gebruikt. Huizinga verwacht dat zij nog dit jaar een verzoek van zowel Amsterdam als Rotterdam krijgt om de strippenkaart ook in tram en bus af te schaffen.

Tijdens de persbijeenkomst werd verder bekendgemaakt dat nog dit kwartaal de provincies Noord- en Zuid-Holland en de regio Haaglanden beginnen met de introductie van de ov-chipkaart. Vanaf juli volgen Almere, de stadsregio Utrecht, de stadsregio Arnhem-Nijmegen en de provincies Friesland en Utrecht. De verwachting is dat na de zomer van volgend jaar in het hele land kan worden gereisd met de ov-chipkaart.