fbpx

Arriva introduceert Lusje bij treinreizigers in Friesland en Groningen

24 sep 2010 17:37

Arriva start vandaag op station Leeuwarden en station Groningen met het project Lusje. Lusje roept mensen op om elkaar belangeloos te helpen. Niet belerend, maar uitnodigend. Door actief hulp aan te bieden of open te staan voor vragen van anderen haal je het reizen uit de anonimiteit.

Lusje is als pilot gestart op de MerwedeLingelijn, het Arriva treintraject tussen Dordrecht en Geldermalsen. Ondertussen zijn er meer dan 200 Lusjes actief op het spoor. Arriva is tot nu toe de enige vervoerder die Lusje in meerdere regio’s actief inzet. Arriva draagt Lusje dan ook een warm hart toe. Anne Hettinga, algemeen directeur Arriva: “Tegenwoordig is elkaar een handje helpen vaak teveel gevraagd. Een simpel initiatief als Lusje zorgt ervoor dat iedereen zich er weer bewust van is dat dit eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is. De reacties op de MerwedeLingelijn zijn goed. Ik hoop dat we dezelfde resultaten behalen in het Noorden.”

Provincies enthousiast over Lusje
Ook de provincies Fryslân en Groningen zijn enthousiast over Lusje. Gedeputeerde Marc Jager: “Toegankelijk openbaar vervoer betekent niet alleen dat je als gehandicapte, met je kind of met je fiets gemakkelijk de trein of bus in kan. Het is ook belangrijk dat je weet waar je moet zijn als je op het station bent aangekomen. Daar heb je natuurlijk borden voor, maar soms is het ook prettig als een ervaren reiziger je de weg kan wijzen.”

Initiatiefnemers OV-ambasadeur en KPVV
Het idee achter Lusje is tijdens de OV-netwerkdag in 2008 ontstaan en geadopteerd door de OVambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven en het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV). Zij introduceerden begin dit jaar Lusje op de MerwedeLingelijn. Het project moet onzekere reizigers onderweg houvast geven en helpende reizigers de waardering geven die ze verdienen. Ervaren reizigers kunnen zich aanmelden op www.lusje.nl.