fbpx
Foto: (c) DB

Arriva test nieuw ov-betaalsysteem via smartphone

07 nov 2013 20:09

UPDATE. Vervoersbedrijf Arriva test in Friesland en Groningen Touch&Travel, een mobiele reis- en betaalsysteem voor het openbaar vervoer. Met een app via een smartphone kunnen geselecteerde testpersonen in- en uitchecken. De betaling gebeurd achteraf, via een factuur.

Met het nieuwe betaalsysteem kan er flexibel gereisd worden, onafhankelijk van de vervoerder, zo is de bedoeling. Het systeem is geschikt voor bus, tram, trein en metro. Inchecken gebeurd via een simpele applicatie op de smartphone en uitchecken pas weer op het eindstation. Tussendoor zijn er geen handelingen nodig. Reizigers hoeven dus niet in- en uit- te checken via de reguliere ov-chipkaartpalen.

Automatische incasso
Een intelligent backend systeem verzorgt de complexe route- en tariefbepaling. Facturering vindt achteraf plaats door middel van automatische incasso. Gemaakte reizen en facturen kunnen worden ingezien via een internetportaal. Arriva´s moederbedrijf Deutsche Bahn introduceerde het reis- en betaalsysteem Touch&Travel al in 2010. Het systeem sluit veel meer aan bij de reizigerswens, dan de ov-chipkaart. Zo moet de klant bij de ov-chipkaart altijd minimaal 10 of 20 euro op de kaart hebben staan om met de trein te mogen reizen. Met Touch&Travel hoeft er geen borg betaald te worden.

Noordelijke treinlijnen
"Continue ontwikkelingen in nieuwe, draadloze technologieën en het stijgende gebruik van smartphones leiden ertoe dat er nog meer naar betere innovatieve oplossingen voor het reis- en betaalgemak in het openbaar vervoer gekeken moet worden" schrijft Arriva. Daarom is de vervoerder met een proef in Nederland begonnen.Touch&Travel wordt nu getest op de Noordelijke treinlijnen van 
Groningen en Friesland en op enkele Friese buslijnen.

Mansveld opgetogen
Staatssecretaris Mansveld is blij met de proef. "Ik juich alle initiatieven toe waardoor de reiziger gebruiksvriendelijker met het OV kan reizen. Ik zie reizen op rekening als een kansrijke toekomstmogelijkheid in het OV", zegt Mansveld tegen RTL Nieuws. "Ik ben dan ook benieuwd naar de resultaten van deze pilots en nodig de initiatiefnemers graag uit de ervaringen met alle betrokkenen in de ov-sector te delen."

Foto´s: Touch&Travel bij Deutsche Bahn