fbpx

Arriva wint busconcessie Zuidoost-Friesland

08 dec 2015 16:39

De busconcessie Zuidoost-Friesland komt weer in handen van Arriva. Eerder reed Arriva daar ook al, maar moest vervolgens de regio afstaan aan Qbuzz. Arriva gaat het busvervoer in de regio Zuidoost-Fryslân vanaf 11 december 2016 weer uitvoeren.

Verder mag de dochteronderneming van DB ook blijven rijden op de Waddeneilanden. De concessie kent een totale contractwaarde van circa 90 miljoen euro en heeft een looptijd van 4 jaar met optie voor 2 jaar verlenging.

Teruggewonnen
Anne Hettinga, voorzitter Raad van Bestuur van Arriva Nederland: "We zijn ontzettend blij en verheugd om het vervoer in deze regio weer te mogen verzorgen, helemaal omdat we dat heel goed kunnen uitvoeren in combinatie met onze huidige gebieden, de Noordelijke treinlijnen en de busregio Noord- en Zuidwest-Fryslân. Arriva is 17 jaar geleden in het Noorden begonnen met haar activiteiten in Nederland. Daarom is het extra bijzonder dat we deze concessie weer hebben teruggewonnen. Een compliment aan de medewerkers die hard hebben gewerkt om een mooi en concurrerend aanbod neer te leggen."

Duurzaam materieel
In de concessie gaan 80 bussen rijden, waarvan 7 zogenoemde HOV-bussen (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) worden overgenomen van de huidige vervoerder Qbuzz, een NS-dochter. De nieuwe bussen die gaan rijden in Zuidoost-Fryslân zijn Euro VI-bussen en op de Waddeneilanden (Ameland, Terschelling en Vlieland) gaan nieuwe elektrische bussen rijden.

Deelauto
Alle bussen worden uitgevoerd in de regionale huisstijl. Bovendien hebben alle bussen, inclusief de buurt- en belbussen, gratis wifi (4G) en USB-oplaadpunten bij elke zitplaats. Op diverse HOV-lijnen gaat de frequentie straks omhoog en alle kleine kernen in de regio behouden een vorm van openbaar vervoer. In de gemeente Ooststellingwerf komt een elektrische deelauto.

Foto: Een Arriva-bus te Amsterdam.