fbpx

Belastingtruc levert NS forse besparing

De Nederlandse Spoorwegen hebben sinds 1999 voor zeker 250 miljoen euro belastingen ontweken via een constructie in Ierland. Vanaf dat jaar is ook het ministerie op de hoogte. Voor de belastingtruc richtte NS in 1998 de Ierse dochter NS Financial Services op.  Het Ierse bedrijf kocht voor 1,7 miljard euro materieel en verhuurde dat aan de NS, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Uit stukken van de kamer van koophandel in Dublin zou blijken dat in het bestuur van de dochteronderneming naast de financiële topman van de NS ook meerdere Ierse en Nederlandse belastingspecialisten zitten.

Besparing
Met de constructie werd het bedrag dat aan winstbelasting moest worden betaald gedrukt. Waar in Ierland 9 procent belasting moest worden afgedragen zou dat in Nederland in dezelfde periode 25 zijn geweest.

Opmerkelijk
De belastingontwijking is opmerkelijk omdat de NS als staatsbedrijf volledig in handen is van het ministerie van Financiën, net als de Belastingdienst. De fiscus loopt miljoenen mis door de truc, terwijl de NS dividend uitkeert aan het rijk. De gezamenlijke opbrengst van belasting en dividend zou hoger zijn wanneer de NS gewoon in Nederland belasting zou betalen, becijferde de krant.

Niet illegaal
Het ministerie laat in de Volkskrant weten al sinds 1999 van de constructie op de hoogte te zijn. SP-Kamerlid Harry van Bommel stelde er destijds al Kamervragen over. De belastingroute is niet illegaal, maar een woordvoerder zegt dat het ministerie liever had gezien dat de NS in Nederland belasting had betaald.

Onderhands gegund
De NS zegt in de krant te zijn uitgeweken naar Ierland om concurrerend te zijn. Volgens de Volkskrant een opvallende uitspraak, aangezien de NS nauwelijks concurrentie van formaat heeft. De spoorvervoerder krijgt de concessies voor het hoofdrailnet vooralsnog altijd onderhands gegund. Treinen van andere vervoerders rijden alleen op regionale spoorlijnen.

Meer geld voor treinen
Reizigersvereniging Maatschappij Voor Beter OV heeft geen problemen met de constructie. "Dit soort constructies is in het Nederlandse bedrijfsleven bepaald niet ongebruikelijk. Bovendien bespaart de NS op deze wijze geld, dat vervolgens kan worden besteed aan de aanschaf van meer treinen voor het zelfde geld of aan verbeteringen van de betrouwbaarheid van de dienstregeling of van het reisgemak" stelt de woordvoerder van de organisatie.

GroenLinks: Ordinaire brievenbus BV
GroenLinks denkt daar heel anders over. De partij wil dat de constructie wordt beëindigd. "Dit lijkt mij, hoewel officieel legaal, zeker ongewenst", laat GroenLinks Tweede Kamerlid Van Gent weten. "Dat een staatsbedrijf al jarenlang gebruik maakt van een creatieve omleiding via Ierland, met medeweten van het ministerie en opeenvolgende ministers, spoort niet. Dit maakt de NS tot een ordinaire brievenbus-bv."