fbpx

Bert Meerstadt blijft half jaar bij NS als adviseur

17 jun 2013 21:03

Na zijn vertrek als president-directeur blijft Bert Meerstadt nog zes maanden in dienst van NS als adviseur. Hij krijgt daarvoor zijn vaste beloning maar geen bonus, schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag in antwoord op Kamervragen van Farshad Bashir (SP).

Het adviseurschap is nodig om een "goede overdracht van werkzaamheden te bevorderen", schrijft de bewindsman. Na afloop van het adviseurschap is er geen opzegtermijn die wordt uitgediend. Wel eindigen de werkzaamheden als Meerstadt in de tussentijd een andere voltijdbaan vindt.

Dijsselbloem herhaalt verder dat Meerstadt geen vertrekvergoeding meekrijgt, omdat hij zelf heeft besloten op te stappen. Meerstadt maakte begin deze maand bekend dat hij per 1 oktober opstapt. Zijn opvolger is de 48-jarige Timo Huges, de huidige topman bij bloemenveiling FloraHolland.

Tijdens de selectieprocedure heeft Dijsselbloem een kennismakingsgesprek met Huges gevoerd. De bewindsman heeft daarbij geconstateerd dat Huges ‘over de juiste kwaliteiten beschikt’. De minister heeft met Huges gesproken, omdat het ministerie van Financiën de enig aandeelhouder is van NS. Huges krijgt een salaris van maximaal 499 duizend euro; dat is 35 procent minder dan dat van zijn voorganger.

De aankondiging van Meerstadts vertrek viel samen met het besluit om de stekker uit de Fyra te trekken. Bashir wilde weten of er nog een verband is tussen deze twee kwesties, maar daar gaat Dijsselbloem niet op in. Volgens NS staan beide onderwerpen los van elkaar. Meerstadt zou in 2012 al besloten hebben om in 2013 te gaan stoppen. Dat dit pas in juni naar buiten kwam, was omdat er toen een opvolger voor Meerstadt was gevonden.

(c) Novum