fbpx

Blokkendoos weer terug op het spoor – Heimwee Express

10 jan 2013 13:24

Eén van de pronkstukken van Het Spoorwegmuseum, de Blokkendoos, is na 1,5 jaar weer terug op het spoor. De historische trein uit 1927 was lange tijd uit de roulatie vanwege een grote draaistelrevisie. Komend weekend, op 12 en 13 januari, gaat de Blokkendoos weer dienst doen op het spoor als Heimwee Express. 

De Blokkendoos stond lang stil in verband met de noodzakelijke draaistelrevisie van twee van de drie rijtuigen. Het stuurstandrijtuig is al eerder gereviseerd, nu zijn het motorrijtuig en de barwagen onder handen genomen. Het werk is uitgevoerd door de combinatie NedTrain – Reuschling. De Blokkendoos is in 2011 naar de werkplaats van NedTrain in Haarlem overgebracht, daar zijn de rijtuigen van de draaistellen gelicht.

De bakken werden op ´bokken´ opgesteld in de werkplaatshal. Inmiddels staat de trein weer op haar gereviseerde draaistellen en heeft ze eind november 2012 haar eerste meters op eigen kracht op het werkplaatsterrein gereden. Een eerste inzet op de nieuwe geopende Hanzelijn ging niet door, nu zal de Blokkendoos komend weekend voor het eerst weer haar opwachting maken als Heimwee Express.

Na de revisie beschikt Het Spoorwegmuseum weer over een technisch perfecte Blokkendoos die weer vele jaren actief kan zijn. Ieder tweede weekend van de maand rijdt Het Spoorwegmuseum met historische treinen onder de naam ‘Heimwee Express’. Momenteel zijn er vijf treinen rijvaardig: de Hondekop, Muizeneus, Blauwe Engel, Rode Duivel en Blokkendoos. Kaartjes voor de Heimwee Express zijn te koop in de winkel van het museum

Foto: Itsramon / Wikipedia – GNU Licentie