fbpx

Britten willen belang in Eurostar verkopen

04 dec 2013 12:05

De Britse overheid wil af van haar belang van 40 procent in Eurostar, de hogesnelheidslijn tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte het ministerie van Financiën woensdag bekend.

De verkoop maakt deel uit van het aangepaste infrastructuurplan voor het land. Inclusief het afstoten van Eurostar wil de Britse overheid voor 20 miljard pond (24 miljard euro) aan andere activa van de hand doen. Verder zullen de grootste verzekeraars van het land 25 miljard pond in de infrastructuur van Groot-Brittannië investeren.

De verkoop van de deelneming in Eurostar zou honderden miljoenen ponden op kunnen leveren. Volgens de krant The Times zou Groot-Brittannië de aandelen rond 2020 verkocht willen hebben. De Franse en Belgische overheden hebben respectievelijk 55 procent en 5 procent van Eurostar in handen.

De nieuwe plannen, een aanvulling op het zogenoemde National Infrastructure Plan, zouden kunnen leiden tot een totale private en publieke investering van zo´n 375 miljard pond tot 2030. Volgens staatssecretaris Danny Alexander "zorgt de overheid voor een milieu waarin mensen willen en komen investeren in Britse infrastructuur´´, zo zei hij. Nieuwe projecten omvatten onder meer de bouw van een nieuwe kerncentrale in Wales, de herontwikkeling van een treinstation bij Gatwick Airport en de bevestiging van een overheidsgarantie op een geplande verlenging van de Noordlijn van de Londense metro.

(c) ANP