fbpx

Brussels openbaar vervoer plat na dodelijk geval van agressie

Het openbaar vervoer van het Brusselse vervoersbedrijf MIVB is zaterdag stil komen te liggen door een dodelijk geval van agressie na een verkeersongeval, dat gebeurde rond zeven in de ochtend.

Een bus van het vervoersbedrijf reed zaterdagochtend in de hoofdstad een auto aan, waarbij enige materiële schade ontstond. De MIVB stuurde een controleur naar het ongeval toe om foto´s ervan te maken. Deze werd vervolgens dermate ernstig aangevallen, dat hij later overleed in het ziekenhuis. ZIjn familie had hem ondertussen nog kunnen zien.

Pensioen
Het slachtoffer was al 29 jaar in dienst van de Brusselse vervoerder en stond driekwart jaar voor zijn pensioen. Zijn twee kinderen werken ook beide voor de MIVB.

De aanvaller werd rond 14:30 uur in Brussel door de politie aangehouden en het zou een man van 29 jaar betreffen.

Verkeer stilgelegd
Als reactie op het geweldsdelict werd alle verkeer van de MIVB stilgelegd. Een honderdtal medewerkers van het bedrijf kwamen af op het paleis van justitie om te protesteren tegen de toenemende agressie.

De toegang tot het gebouw werd door trams met op de voorkant ´SOS´ verhinderd. De manifestatie gaat na het justitiepaleis nog door naar het hoofdkantoor van de MIVB.

Geschokt
De ad interim directeur-generaal van het bedrijf deelde de mening van de medewerkers: ´De MIVB-directie deelt de verontwaardiging en het verdriet van de medewerkers. Wat er deze morgen is voorgevallen, overteft alles wat hiervóór is gebeurd, en dat is al veel.´

Langer geen openbaar vervoer
Medewerkers van het bedrijf hebben al vaker actie gevoerd voor extra veiligheidsmaatregelen. Het bedrijf is zaterdag in gesprek met de vakbonden voor deze extra maatregelen. Vakbond ACOD heeft al aangegeven dat het zeker mogelijk is dat er geen openbaar vervoer meer rijdt in het paasweekend.

Reacties
Vanuit de politiek zijn er ook reacties gekomen op de gebeurtenis. Elio Di Rupo heeft met afschuw gereageerd. ´Geweld heeft geen plaats in onze samenleving waarin het respect voor de andere een van de fundamenten is´, staat in het persbericht. Hij rekent erop dat de verdachte snel voor de rechter zal verschijnen en veroordeeld zal worden.

De Brusselse staatssecretaris van vervoer reageerde eveneens verbolgen over de situatie: ´Het is een zwarte dag voor Brussel. De controleur deed enkel zijn werk en moest dit met zijn leven bekopen.´

Aanklager van justitie van Brussel, Bruno Bulthé, geeft aan te richten op een zware bestraffing van de dader. ´Ik ben het spuurzat met het gratuit geweld´, zegt hij ´en dat wil ik ook duidelijk maken. De bestraffing moet evenredig aan de daad zijn.´