fbpx

Busbedrijf start snelle bus Rotterdam – Brussel als alternatief voor de Fyra

30 jan 2013 14:59

Vanaf maart start het bedrijf Royal Dutch Coach met een directe lijndienst Rotterdam – Brussel. Vanwege de Fyra-problemen hebben reizigers veel belangstelling voor de dienst. Maandag kan er alvast kennisgemaakt worden met de nieuwe dienst. Dan rijdt de bus gratis heen en weer. Dat maakte directeur Pieter van der Meer donderdag bekend bij RTV Rijnmond.

Van der Meer speelt al langer met het idee. Nu de Fyra het laat afweten hoopt hij in te spelen op een gat in de markt, omdat er onvoldoende mogelijkheden zijn om vanuit Rotterdam comfortabel en snel naar Brussel te reizen. 

Start
Vanaf maart begint het busbedrijf met één dagelijkse rit, maar de frequentie kan eenvoudig worden verhoogd als blijkt dat er voldoende animo is. De bus krijgt een reistijd van 2 uur en zal in Brussel eindigen bij het NAVO-kantoor. Vanuit daar kan er met het openbaar vervoer eenvoudig verder worden gereisd naar het centrum of de luchthaven.

Royal Class
Treinreizigers zijn nu nog 2,5 uur onderweg en moeten ook twee keer overstappen. Tenzij reizigers rechtstreeks de Thalys nemen, die doet er vanaf Rotterdam zo´n 70 minuten over. Royal Dutch Coach belooft comfortabele bussen. Van der Meer: "De reis met de bus duurt twee uur. Dan is het belangrijk dat je voldoende beenruimte hebt. Daarom zullen we kiezen voor Royal Class bussen." Een Royal Class dubbeldekkerbus heeft 70 zitplaatsen, tegenover 90 normaal.

Snelheid
Door de landelijke media-belangstelling wordt het bedrijf overspoeld met reacties. "Veel mensen zijn verbaasd door de snelle reistijd" zegt Van der Meer. Die is volgens hem mogelijk omdat het centrum van Brussel vermeden wordt en ook de beruchte Brusselse ring is nauwelijks nauwelijks nodig. Er zijn verschillende testritten uitgevoerd, waarbij de geplande reistijd werd gerealiseerd.

Gratis busrit
Maandag kunnen geïntresseerden het zelf meemaken. Dan vertrekt er om 8:00 uur vanaf het Conradstraat in Rotterdam een gratis busrit naar Brussel. Het Conradplein ligt naast Rotterdam Centraal. In de middag vertrekt de bus om 16:00 uur weer terug naar Rotterdam, waar de bus om 18:00 uur aan moet komen. Wie mee wil moet zich wel vooraf aanmelden via info@royaldutchcoach.nl.

Eurolines
Overigens is een busverbinding tussen Rotterdam en Brussel niet nieuw: Eurolines rijdt al heel lang meerdere keren er dag tussen Rotterdam en Brussel. De dienstregeling van die bussen verschilt echter per dag. Ook kent Eurolines geen abonnementen. Wel is er een supervoordelig promo-retourtje mogelijk.

Rechtstreekse trein
Volgens de website Dag Roosendaal kunnen treinreizigers vanaf maandag ook weer rechtstreeks met de gewone trein naar Brussel. Tussen Den Haag en Brussel zou er eens per twee uur een intercity gaan rijden. De Nederlandse Spoorwegen ontkennen tegenover Treinreiziger.nl dat die treinverbinding al geregeld is. "Dat is te voorbarig, de mogelijkheden worden nu nog onderzocht. Later deze week heeft de staatssecretaris aangegeven dat er meer duidelijkheid komt" zegt de woordvoerder van het spoorbedrijf.