fbpx

Busvervoerder EBS wint voor het eerst Nederlandse concessie

11 mrt 2011 12:04

Het busvervoer in de regio Waterland bij Amsterdam zal vanaf 11 december niet meer worden uitgevoerd door Arriva, maar door EBS. Het is voor het eerst dat EBS een concessie op de Nederlandse markt weet binnen te halen. EBS/Mobis is onderdeel van Egged Group uit Israël. Tot en met 8 december 2019 heeft het bedrijf de concessie binnen gehaald.

Het concessiegebied Waterland bestaat uit de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zeevang. De Stadsregio Amsterdam verwacht dat met het bod van EBS de kwaliteit van het openbaar vervoer zal verbeteren. Behalve EBS hadden 3 andere bedrijven een poging gedaan de concessie binnen te halen. De concessie loopt tot 8 december 2019 en kan mogelijk met nog eens twee jaar verlengd worden.

Meer bussen met gratis internet
EBS biedt meer openbaar vervoer dan de andere bedrijven. Daarnaast scoorde EBS goed op het onderdeel marketing. Zo biedt de vervoerder meerdere bemande loketten waar reizigers terecht kunnen voor informatie rond de OV-chipkaart. Ook voor het materieel haalde EBS een hoge score. Zo komen er nieuwe bussen met een beter systeem voor klimaatbeheersing, meer beenruimte, comfortabele stoelen en gratis internet (wifi) voor de reizigers. De bussen zijn voorzien van de schoonste motoren (EEV en Euro 5) en de vervoerder zet zich in voor verdere CO2 reductie.

Bezuinigingen
Aangezien de exacte door het Rijk opgelegde bezuinigingstaakstelling bij de voorbereiding van de aanbesteding Waterland nog niet bekend was, heeft de Stadsregio hier geen rekening mee kunnen houden tijdens de aanbestedingsprocedure. De komende weken zal het definitieve vervoersaanbod worden bepaald. 

Over EBS
EBS/Mobilis is een combinatie van een in 2010 opgerichte Nederlandse onderneming EBS Public Transportation B.V. en het in Polen gevestigde bedrijf Mobilis Sp. z.o.o. Beide zijn onderdeel van de Egged Group uit Israël. Met in totaal bijna 5.000 bussen is Egged één van de grootste vervoerbedrijven ter wereld. Met de concessie Waterland zet het bedrijf zijn eerste stap op de Nederlandse markt. EBS zal het personeel van Arriva overnemen.

Foto: Egged bus in Afula, Israel. Via Wikipedia, foto onder GNU licentie versie 1.2, gemaakt door RickP.