fbpx

Camera op trein moet vertraging verminderen

26 nov 2015 17:53

Treinen van de Nederlandse Spoorwegen krijgen camera´s op de voorkant die incidenten op het spoor kunnen registeren. Hierdoor kunnen de treinen sneller weer rijden als er iets is gebeurd. 

Bij een ongeluk zijn er volgens de wet twee bronnen nodig om vast te stellen wat er is gebeurd. "De verklaring van de machinist alleen is niet voldoende. Nu moet er nog een onderzoek gedaan worden, maar straks kan de politie de camerabeelden snel terugkijken. Dit geldt dan ook als een bewijs. Een incident kan dan sneller afgehandeld worden en de treinen kunnen weer gaan rijden," aldus een woordvoerder van de NS.

Het onderzoek neemt nu nog gemiddeld 2,5 uur in beslag. De camera’s kunnen straks als tweede bron dienen, waardoor een forensisch onderzoek korter zal duren of overbodig wordt. Niet alleen de nieuwe treinen worden uitgerust met de camera, ook bestaande modellen krijgen waarschijnlijk een camera.

NS en Arriva hebben eerder een proef gehouden met een camera voorop de trein. Uit die proef bleek dat treinen inderdaad sneller volgens dienstregeling konden rijden als ze uitgerust waren met een camera.

(c) ANP / Treinreiziger.nl