fbpx

CBP dwingt naleven bewaartermijn ov-chipgegevens af

26 jul 2011 23:46

De openbaarvervoerbedrijven GVB, RET en NS hebben tot het einde van het jaar om nieuwe bewaartermijnen in te voeren voor de gegevens van ov-chipkaart van studenten. Als ze dat niet op tijd doen riskeren ze een boete, meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dinsdag. 

Chipkaartuitgever TLS heeft tot eind mei 2012 om de bewaartermijnen in te voeren. Volgens het bedrijf is die termijn nodig om de aanpassingen door te voeren in de ´complexe systemen van TLS´.

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van de privacywaakhond dat de openbaarvervoerbedrijven de wet overtreden door reisgegevens van studenten te lang te bewaren. De bedrijven zegden vervolgens toe nieuwe termijnen in te voeren.

De nieuwe termijnen lijken volgens het CPB in lijn met de wet. "Maar ze moeten nog worden ingevoerd, dus we wachten het nog even af", zegt een woordvoerder.

De lengte van de termijnen is verschillend. "Het gaat erom dat ze de gegevens niet langer dan noodzakelijk mogen bewaren", legt de zegsvrouw uit. "Die termijn varieert per doel. De bewaartermijn van gegevens die gebruikt worden voor het afhandelen van klachten is bijvoorbeeld anders dan die van de gegevens die bedoeld zijn voor de fiscus."

Uit het onderzoek bleek ook dat de Nederlandse Spoorwegen studenten niet goed informeren over het in- en uitchecken. De NS verwerkt volgens het CBP zonder noodzaak reisgegevens van studenten en dat is in strijd met de wet. Het spoorbedrijf krijgt van het CBP tot 1 december de tijd om de studenten goed te informeren, onder meer door extra informatie over het in- en uitchecken te geven op alle stations.

(c) Novum / Foto: Kialna Photography