fbpx

ChristenUnie: Barneveld Zuid moet in 2013 open

17 aug 2012 13:15

De ChristenUnie is het herhaaldelijke uitstel van de bouw van station Barneveld Zuid beu. Kamerlid Arie Slob heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Schultz. Slob: “Steeds weer komt ProRail met nieuw uitstel, nu wordt zelfs gesproken over 2016. De plannen voor het station liggen er al jaren. Zo moeilijk is het toch niet een perron te bouwen?”

Er is nu weer discussie over een stationsgebouwtje. Slob: “Voor het stoppen van treinen kun je ook starten met het plaatsen van een noodperron.” Volgens de ChristenUnie doet ProRail ook onnodig ingewikkeld over het feit dat enkele maatregelen die moeten zorgen voor meer ruimte op de Valleilijn vertraagd zijn.

Simpel
Wachten op al deze maatregelen is niet nodig volgens Slob. “De huidige pendeltrein Amersfoort-Barneveld Centrum staat een kwartier stil in Barneveld Centrum. Met een simpel keersein en een noodperron kan deze trein alvast doorrijden naar Barneveld-Zuid en kan de halte al in 2013 open. In de avonduren is het rustiger en kan de doorgaande trein naar Ede-Wageningen al in 2013 stoppen in Barneveld Zuid.”

Hogere frequentie naar Ede-Wageningen
De ChristenUnie wil dat er snel verder wordt geïnvesteerd in de Valleilijn zodat op korte termijn op de hele lijn Amersfoort – Ede-Wageningen elk kwartier een trein kan rijden. Slob: “Er zijn hiervoor korte stukken dubbelspoor nodig en verhoging van de baanvaksnelheid. In het lenteakkoord heeft de ChristenUnie 25 miljoen per jaar geregeld voor opwaardering van vier regionale spoorlijnen waaronder de Valleilijn. Er is voldoende budget om vrijwel alle knelpunten op de Valleilijn aan te pakken. Er is ook genoeg studie gedaan naar de Valleilijn. De ChristenUnie vraagt de minister nog dit jaar met definitieve plannen te komen voor de Valleilijn zodat de schop in 2013 de grond in kan.”