fbpx

ChristenUnie: Mansveld moet zorgen voor gelijk speelveld

05 jun 2015 17:47

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vindt het opstappen van NS-topman Huges onvermijdelijk. “Het schokt me dat een topman van zo’n grote staatsonderneming deze misstap heeft begaan.” Volgens het Kamerlid kan staatssecretaris Mansveld niet langer wegkijken en moet ze in actie komen.

Dik-Faber: “Staatssecretaris Mansveld heeft bij kritische vragen uit de Tweede Kamer steeds gesuggereerd dat er sprake was van een gelijk speelveld voor alle partijen die mee wilden dingen naar het regionaal vervoer in Limburg."

Volgens Mansveld was via de provincie voor iedereen dezelfde informatie beschikbaar. Ze vond dat ze daarin geen rol hoefde te spelen. "Nu blijkt dat het speelveld nooit gelijk is geweest en dat Veolia wel degelijk op achterstand stond omdat NS-dochter Abellio over meer informatie beschikte. Het is aan de staatssecretaris om ervoor te zorgen dat NS-concurrenten op het spoor en indirect ook reizigers niet te lijden hebben onder de monopoliepositie die NS heeft als eigenaar van treinen en stations.”

Uit het rapport dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) deze week uitbracht, blijkt dat er onduidelijkheden zijn over de positie van NS. Ze wil van de staatssecretaris weten hoe dit in de toekomst wordt voorkomen.