fbpx

ChristenUnie wil maatregelen spoor rond Zwolle

08 jun 2012 14:15

De ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer is verbaasd over de aanpak van spoorknelpunten rond Zwolle door ProRail. De partij stelt al langer dat de capaciteit van de sporen rond Zwolle te laag is. ProRail ontkende dit tot voorkort, maar erkent nu de capaciteitsproblemen. Volgens de ChristenUnie onderzoekt ProRail te weinig oplossingen.

Esmé Wiegman: “Vorig jaar werd al bekend dat sommige reizigers een langere overstap zullen krijgen en dat de reistijdwinst van de Hanzelijn beperkter zal zijn. Nu blijkt dat er in december nog grotere problemen ontstaan waardoor er een slechtere dienstregeling komt dan de reizigers was beloofd.” Het Kamerlid heeft in schriftelijke vragen de minister opgeroepen in te grijpen. “De verschillende spoorknelpunten rond Zwolle moeten eindelijk eens integraal worden bekeken”.

Knelpunt
Het grootste knelpunt is volgens het Kamerlid het traject Zwolle-Herfte. In Herfte komen de treinen uit Emmen samen met de treinen uit Meppel. “Al jaren zeggen deskundigen dat de extra treinen naar Groningen en Emmen in combinatie met de gewenste aansluitingen niet gaan passen. ProRail heeft steeds ontkend dat er een capaciteitsknelpunt is. Nu blijkt in maart ProRail eindelijk ontdekt te hebben dat het toch niet kan en is er een overbelastverklaring afgegeven. Dat is echter veel te laat om nu nog op tijd een oplossing te hebben.”

Spoorverdubbeling
Volgens ProRail zijn er twee oplossingen: een fly-over, wat jaren kost om te realiseren, of een slechter treinproduct voor de reiziger. Volgens de ChristenUnie is het beter om de sporen tussen Zwolle en Herfte te verdubbelen. “Ook dit kost een paar jaar, maar het is wel een robuuste oplossing en verkort bovendien de overstaptijden. Er zijn dan ook veel minder wissels nodig." De partij snapt niet waarom ProRail deze oplossing niet onderzoekt. De ChristenUnie wil dat het knelpunt met hoge prioriteit wordt aangepakt.

Zwolle – Wierden
Een ander knelpunt is de verbinding (Enschede) – Wierden – Zwolle. Zodra de combitunnel bij Nijverdal open is en de directe verbinding met Enschede is hersteld dreigen er slechte aansluitingen op de intercity´s in Zwolle te komen. “Ook dit was jaren geleden al bekend. De ChristenUnie wil dat de baanvaksnelheid tussen Zwolle en Wierden snel wordt verhoogd zodat de reizigers straks toch betrouwbare aansluitingen krijgen." Volgens de ChristenUnie is in het Lente-akkoord voor deze spoorlijn geld gereserveerd voor 2013. "Dit kan dus snel worden gerealiseerd." 

Zwolle – Utrecht
Eerder pleitte de ChristenUnie al voor een kwartierdienst tussen Zwolle en Utrecht. Die lijkt er de komende jaren echter niet te komen. 

Foto: wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *