fbpx

Consultant verkocht vertrouwelijke NS-informatie aan Bombardier

29 mei 2015 13:26

De eerder in opspraak geraakte Richard de L. heeft inderdaad vertrouwelijke NS gegevens verkocht aan Bombardier. Dat bevestigt een onderzoek van Houthoff Buruma dat op verzoek van NS is uitgevoerd. In februari, toen de vermoedens van fraudeduidelijk werden, had het spoorbedrijf al de banden met de consultant verbroken. 

Richard de L. heeft voor de vertrouwelijke informatie 7.000 euro ontvangen. NS noemt de fraude onacceptabel. Het verstrekken van de vertrouwelijke informatie vond plaats ten tijde van de aanbesteding van de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) door NS. Op basis van de bevindingen in het onderzoek concludeert NS dat deze niet van invloed zijn geweest op de aanbesteding. Bombardier heeft niet meegedaan aan deze aanbesteding.

Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de consultant andere betalingen heeft ontvangen van Bombardier of van andere NS-leveranciers. De consultant was eerder in dienst bij NS, en was betrokken bij de levering van de Fyra-treinstellen. Daarvoor verbleef hij in Italië. Volgens NS zijn ook daar geen aanwijzingen dat hij betalingen heeft ontvangen. Het spoorbedrijf benadrukt dat het NS-onderzoek geen consequenties zal hebben voor afgeronde of lopende materieelverwervingsprojecten.

Het is niet de eerste fraudezaak waar NS in verwikkeld is geraakt. Vorige maand kwam ook al NS-ochter Abellio in opspraak. Zowel nu als vorige maand heeft NS zelf de onderzoeksresultaten van de fraudes naar buiten gebracht.