Dassen veroorzaken vertraging, NS zet pendeltrein in

Ten minste tot volgende week dinsdag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch omdat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. Ook tussen Sneek en Stavoren is er langdurig hinder als gevolg van schade veroorzaakt door dassen.

Veiligheid

Eindhoven – Den Bosch is een druk traject waar normaal in beide richtingen zes intercity’s per uur rijden, aangevuld met twee Sprinters. De sprinters worden tussen Boxtel, Vught en Den Bosch vervangen door stopbussen. Doorgaande reizigers krijgen het advies om via Tilburg te reizen. Dat kan niet alleen door gebruik te maken van de reguliere treinen, in de spits rijdt er ook één keer per uur een pendeltrein Eindhoven – Den Bosch, die wordt omgeleid via Tilburg.

Het treinverkeer ligt stil omdat door de dassenburcht het spoor kan verzakken en “de veiligheid van treinverkeer niet langer is te garanderen. Zeer ingrijpend voor reizigers en vervoerders, maar het kan niet anders. We doen er alles aan om zo snel mogelijk weer te kunnen rijden”, aldus spoorbeheerder ProRail.

Herstel onduidelijk

Volgens de spoorbeheerder is herstel van de spoorbaan en ondergrond nodig, maar de organisatie weet nog niet wanneer dat kan plaatsvinden. “De dassen zijn namelijk beschermde dieren en daarom is er eerst toestemming nodig van bevoegd gezag. De dassenburchten waren bij ProRail al langer bekend en er was al een vereiste procedure gestart voor herstel. De laatste dagen bleek uit inspectie dat dassen opeens veel actiever waren gaan graven met directe gevolgen voor de veiligheid van het spoor.”

Wanneer treinen op het traject weer kunnen rijden is niet duidelijk, aldus ProRail. De komende tijd zal er spoedoverleg zijn tussen ‘bevoegde instanties’ en deskundigen. Daaruit zal moeten blijken welke acties genomen kunnen worden om het probleem op te lossen. Het treinverkeer gaat op z’n vroegst weer rijden op woensdag 29 maart.

Hoeveel dassen er zich bij Esch bevinden, is niet duidelijk. “Nee, dat is zelfs door ecologen zeer moeilijk in te schatten. Daarnaast is er nu sprake van de kraamperiode, dus ze zijn zich ook nog aan het vermenigvuldigen”, aldus een woordvoerder van ProRail in een toelichting. “We zien wel hele grote graafactiviteiten dus het lijkt een behoorlijke populatie.”

Vergunning

In Friesland, bij Molkwerum, is ook door dassen geen treinverkeer mogelijk. Daardoor zet Arriva bussen in tussen Workum en Stavoren. Daar zal de hinder tot minimaal 23 april blijven.

ProRail werkt daar aan een vergunning om de dassen uit de buurt van het spoor en in een nieuw aangelegde kunstburcht te krijgen. Of die aanpak ook in Esch de juiste zal zijn, is nog niet duidelijk. “Ik constateer dat we voor de tweede keer in een week tijd treinverkeer moeten staken omdat dassen een spoorbaan ondergraven en dat het vervolgens veel tijd kost om dit aan te pakken, omdat we van bevoegd gezag toestemming moeten krijgen”, aldus John Voppen, CEO bij ProRail. “Er is, in het belang van de reiziger en vervoerders, echt meer ruimte nodig om sneller actie te kunnen ondernemen. We zijn hierover uiteraard in spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat”, aldus de topman.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 24 maart 2023 08:02

Share

Recent Posts

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

4 dagen terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

5 dagen terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

1 week terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug

Hogesnelheidstesten Flevoland van de baan

De langdurige testperiode voor hogesnelheidstreinen op de Hanzelijn en Flevolijn gaat definitief niet door. In…

2 weken terug