Derde en vierde Eurostar vanaf september mogelijk

Eurostar kan vanaf september vier keer per dag gaan rijden tussen Amsterdam en Londen. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer gemeld.

Toilet

De Eurostar start op 30 april vanuit Amsterdam te rijden naar Londen. Vanuit Londen rijdt de trein al drie keer per dag naar Nederland, maar naar Londen is dat niet mogelijk door een gebrek aan mankracht bij de Koninklijke marechaussee. Dat is ook de reden waarom Eurostar de eerste periode, t/m 18 mei, Rotterdam zal overslaan.

Maar de capaciteitsproblemen bij de Koninklijke marechaussee horen binnenkort tot het verleden. Minister Van Nieuwenhuizen vertelde aan de Kamer dat zij tijdens de schorsing van het debat staatssecretaris Broekers-Knol (Buitenlandse Zaken) bij het toilet tegen kwam. “Ik heb geleerd dat je overal gelijk zaken moet doen” legde de minister aan de Tweede Kamer uit. Zodoende maakte de bewindsvrouw van de mogelijkheid gebruik om te vragen hoe het staat met de capaciteit van de Koninklijke marechaussee . “En het goede nieuws is dat het geregeld wordt. Dus dat kan ik vers van de pers melden” vertelt Van Nieuwenhuizen met een glimlach.

Inzet

De Eurostar naar Londen gaat pas rijden als er een verdrag tussen onder andere Nederland en het Verenigd Koninkrijk (VK) is ondertekend omtrent de grensbewaking. “Samen met Frankrijk, het VK en België wordt nu gezocht naar een geschikt moment voor ondertekening van de betreffende verdragen. De inzet is dat de ondertekening van de verdragen in ieder geval voor 30 april 2020 zal plaatsvinden” meldt Broekers-Knol in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer CO2 uitstoot

Wat GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger moet Eurostar toegroeien naar een frequente treindienst zoals Thalys. Wat de politica betreft moet de Eurostar straks verschillende vluchten gaan vervangen. De minister ziet echter niets in een krimp van de luchtvaartsector. “Maar we sturen op netwerkkwaliteit. Dus de schaarse vluchten die we hebben moeten we inzetten voor plekken die nu eenmaal niet goed per trein bereikbaar zijn. Met dat aspect zijn we volop aan de slag”. Kröger benadrukte daarop dat de minister niet aan duurzaamheid bijdraagt. “Want als je een vlucht naar Londen vervangt door een vlucht naar Rio de Janeiro of Beijing ga je meer CO2-uitstoten”.

This post was last modified on 4 maart 2020 23:35

Share

Recent Posts

Reageren (tijdelijk?) uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

3 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

1 dag terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

6 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug