Deutsche Bahn denkt goede weg te hebben gevonden – wel weer stevig verlies
27 mrt 2025 13:35
Topman Richard Lutz van Deutsche Bahn (DB) ziet een ommekeer in de crisis waarin het Duitse staatsspoorbedrijf zich bevindt. Dat zei hij donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van het concern. DB sluit 2024 af met een stevig verlies van 1,8 miljard euro, maar dat is een stuk minder dan de 2,7 miljard verlies van 2023. In 2025 moet de punctualiteit flink verbeteren.
Volgens DB ligt de slechte staat van het Duitse spoor ten grondslag aan de slechte financiële prestaties van het spoorbedrijf. In het langeafstandsverkeer, waaronder de internationale treinen vallen, zakte de punctualiteit van het al tegenvallende percentage van 64 in 2023 naar 62,5 procent in 2024. Dit leidde tot extra druk op de winst, zo meldt DB. Ook stakingen en een zwakke economie droegen bij aan het slechte financiële resultaat.
Verlies langeafstandsverkeer meer dan verdubbeld
De langeafstandstreinen in Duitsland zijn vaak vertraagd door het storingsgevoelige spoornetwerk, bouwwerkzaamheden en stakingen. Hierdoor daalde het aantal passagierskilometers in het langeafstandsverkeer met 3 procent tot 44,1 miljard kilometer. De omzet van het langeafstandsverkeer daalde met ongeveer 50 miljoen euro en het verlies steeg van 43 miljoen euro naar 96 miljoen euro.
Volgens DB bleef de klanttevredenheid ondanks de problemen stabiel. In 2024 maakten ongeveer 1,9 miljoen reizigers gebruik van de treinen van DB, dat betreft een stijging van 1,6 procent ten opzichte van 2023. Het reizigersvervoer per spoor steeg met 2,1 procent tot 85 miljard reizigerskilometers.
Regionaal verkeer lichtpuntje
De groei is vooral te danken aan het regionale treinverkeer. De prestaties van DB Regio zijn flink verbeterd door het Deutschlandticket, zo meldt DB. Het aantal reizigerskilometers van DB Regio steeg met 7,7 procent naar 49,7 miljard kilometer. De omzet steeg 5,9 procent, en waar DB regio in 2023 nog verlies maakte, werd in 2024 een winst van 108 miljoen euro genoteerd.
Volgens topman Richard Lutz van DB zit het concern ’in de grootste crisis sinds de spoorweghervorming’, maar is een ommekeer in gang gezet. ’’Op belangrijke gebieden zijn we nog ver verwijderd van het bereiken van onze doelen en wat onze klanten van ons verwachten”, aldus Lutz. “Om deze crisis te overwinnen, hebben we een uitgebreid programma gelanceerd om infrastructuur, activiteiten en winstgevendheid te rehabiliteren. De eerste resultaten laten zien dat gedurfde, nieuwe benaderingen en gedisciplineerde implementatie hun vruchten afwerpen.”
Vloot gemoderniseerd
Door een flink verhoogde bijdrage van de regering kon DB vorig jaar een recordbedrag van 18,2 miljard investeren in vooral de infrastructuur. Ook werd in 2024 de langeafstandsvloot verder gemoderniseerd, met onder meer de levering van de laatste van in totaal 137 nieuwe ICE 4-treinen.
DB gaat de komende jaren door met het verbeteren van de infrastructuur. DB verwacht in 2025 20 miljard euro te investeren in het verbeteren van de spoorinfrastructuur. Reizigers moeten rekening houden met stremmingen en vertragingen door werkzaamheden. Grote projecten dit jaar zijn de trajecten tussen Hamburg en Berlijn en tussen Zevenaar in Nederland en Oberhausen.
Punctualiteit omhoog
DB verwacht in 2025 technische storingen van het materieel verder terug te brengen en zo de stiptheid te verbeteren. Het percentage langeafstandstreinen dat op tijd rijdt, moet dit jaar op 65 tot 70 liggen. Het verlies van DB moet door alle maatregelen verder slinken naar 26 tot 28 miljard euro.
(c) Treinreiziger.nl
De weg is lang, maar laten we hopen dat de recent aangekondigde investering in infrastructuur van Duitsland eindelijk wat te wegen gaat brengen. Deutschlandticket is in ieder geval een top product! Echter hopen dat het goedkoper kan worden of betaalbaar kan blijven.
Recent? Reken er dan maar op dat je eerste vijf jaar geen resultaat zult zien. Het is voor degenen met lange adem.
Ik denk dat we in december best verbeting gaan zien met de ice neo naar berlijn.
Of als het derde spoor naar oberhausen af is.
Of als de verbreding van het spoor dortmunt keulen af is (wordt nu ook aan gewerkt).
Deutsche Bahn zit op het goede spoor?
Hogere punctualiteit maar onbetrouwbaar spoor en materieel: neem meer tijd in de dienstregeling! Zodra werkzaamheden bekend zijn het spoorboekje aanpassen en wat buffer in de planning. Moet je eens kijken hoe snel je van 65% naar 85% schiet.
De enige manier die ik zelf nu zie om met de trein door Duitsland te reizen is 2 uur vertraging in te calculeren en dan te beslissen of ik nog wil reizen. Zou handig zijn als DB dat voor mij incalculeert.
Er zitten al gigantische buffers in de dienstregeling van DB Fernverkehr, maar door allerlei defecten aan het spoor worden die buffers allemaal opgesoepeerd. En qua materieel zijn op hoofdlijnen de oude Intercitystammen en de ICE-1 al grotendeels vervangen door de ICE-4.
Een flink deel van al die Verspaetungen wordt ook veroorzaakt door PERsonalmangel=tekort op de seinhuizen/regelcentra etc . OF- bij DB/IC-E, personeel dat niet op de geplande post komt vanwege plotse Krankheit=ziekte.
Vorig jaar-ook recent bericht, moest rond de 200 mlj. worden uitgekeerd aan vergoeding wegens vertraging, incl zonodig Hotelnachtjes of taxi´s.
Sinds ik het zomerhalfjaar mijn DE-ticket heb en flink gebruik amper nog in IC/E gezeten-behalve dan een maand of 2 met InterRail-meest doortocht naar verderop.
Hoeveel Reisende had DB/Fern eigenlijk in dat hele jaar-ofwel: hoe hoog is het Verlies per passagier?
In Duitsland zijn ze eindelijk gestart met de zogenoemde “Generalsanierung” van de belangrijkste spoorlijnen.
Het eerste totaal gerenoveerde spoortraject is succesvol afgerond, namelijk het traject: Frankfurt (Main) – Mannheim.
De komende jaren worden de volgende trajecten compleet gerenoveerd:
2025: Emmerich – Oberhausen + Hamburg – Berlin
2026: Hagen – Wuppertal – Köln + Nürnberg Reichswald (Abzw) – Regensburg + Obertraubling – Passau + Troisdorf – Koblenz + Koblenz – Wiesbaden
2027: Frankfurt (Main) – Heidelberg + Rosenheim – Salzburg + Lehrte – Berlin + Bremerhaven – Bremen + Lübeck – Hamburg + Fulda – Hanau
Link: https://bauprojekte.deutschebahn.com/p/generalsanierung-hochleistungsnetz
Al deze projecten zijn van ongekende omvang. Dit zal ongetwijfeld vreselijk veel hinder opleveren. Het punctualiteit cijfer van de Deutsche Bahn zie ik de komende jaren nog niet verbeteren. Wel denk ik persoonlijk dat de staat van de Duitse spoorwegen rond 2030 flink is verbeterd en redelijk terug zal komen in de staat zoals het “ooit” was.
Als inhaber D-ticket, klimaticket en Bahncard 100 moet ik zeggen dat sinds vorig jaar juli de punctualiteit sterk verbeterd is.
Zoals ik reeds meermaals berichtte: komt de ICE Brussel – Frankfurt v.v. vaak op tijd aan of zelfs te vroeg.
Van de week 3 x te vroeg in Keulen, moest toen iedere keer wachten totdat het perron beschikbaar/ vrij was.
Het Deutschlandticket heeft bijgedragen tot een betere financiële basis voor het Regioverkeer.
Daar zou NL een voorbeeld aan kunnen nemen en overgaan tot het NL- ticket voor 29E/m. Met een CO2 heffing van 0,10 E per liter CO2 brandstof.
Het was een van de beste jaren in het OV in Deutschland.
En het gaat/ wordt alleen maar beter.
Blijft het Deutschlandticket bij de nieuwe regering? Ik vind dat het geld beter uitgegeven kan worden aan nog veel betere infrastructuur voor ICE, zodat regionaal en ICE elkaar niet voor de wielen rijden.
Nog meer geld naar het ICE-vervoer en nog minder naar het regionale vervoer is waanzin. IC/ICE vervoeren slechts 5% van alle reizigers , 95% zijn reizigers met regionale treinen.
Als er echt goed in de Duitse infrastructuur geïnvesteerd wordt zodat de ICE’s en sneller en betrouwbaarder worden kan het aantal binnenlandse vluchten in Duitsland ook omlaag. Als je in Duitsland het ICE en regionaal en goederenvervoer meer van elkaar scheidt dan kun je ook meer Sprinter-ICE’s in leggen dit onderweg zeer beperkt stoppen en eigenlijk alleen de 15 grootste steden van Duitsland aandoen.
De extra investeringen die nu gepland staan zijn niet bedoeld voor extra sporen maar uitsluitend voor achterstallig onderhoud aan bestaand spoor. Als je dat geld weer afroomt voor paradepaard ICE verpaupert het bestaande net nog verder.
Kan? LuftHansa heeft juist flink gelobbied om de FlugTaks-hebben ze daar ook, wel wat minder als in NL, te verlagen en zodoende ook binnenlands Luftverkehr aan te sterken.
Volgens DSO forum is de nieuwe regering niet al te geinteresseerd in die ouwe stokpaardjes van Klima en Schutz etc.
Ik zeg niet minder naar regionaal, maar als regionaal en Intercity elkaar niet voor de wielen rijden., dan profiteert ook regionaal treinverkeer. Toon mij uw bron van die 95% regionaal treinverkeer versus 5% IC/ICE.
Er is geen geld voor nieuwe sporen, er is alleen geld voor onderhoud aan de bestaande sporen.
” Er is geen geld, ” is een dooddoener. Er worden andere keuzes gemaakt.
Zo kun je het hele armoedeprobleem ook bagatelliseren.
Het is de politiek die beslist hoeveel geld er voor spoorinfra beschikbaar is. Als de politiek tientallen miljarden beschikbaar stelt voor achterstallig onderhoud en geen geld voor nieuwe lijnen is er bij DB-netz geen geld voor nieuwe lijnen.
Das Deutschlandticket, Klimaticket bleibt.
Duitsland moet een energie- en mobilteitstransitie doorvoeren.
Ter geruststelling voor velen hier, ook tijdens de spitsuren heb je een zitplaats in de RE en RB-treinen.
hahaha kom jij nooit in NRW ofzo… als ik voor iedere keer dat ik “ga onder de deur vandaan” hoor een euro krijg dan was ik rijk geweest
Deutschlandticket blijft waarschijnlijk. In 2027 wordt het Deutschlandticket wel duurder. Zie hier: https://www.tagesschau.de/inland/deutschlandticket-bahn-102.html
Als het volgens jou allemaal zoveel beter gaat, hoe verklaar je dan dat DB zelf over de hele linie slechtere punctualiteitscijfers publiceert ten opzichte van een jaar geleden?
https://www.deutschebahn.com/de/konzern/konzernprofil/zahlen_fakten/puenktlichkeitswerte-6878476
De problemen met punctualiteit betreffen het Fernverkehr en dat zijn slechts 5% van alle reizigerstreinen. Het regionale verkeer is veel belangrijker.
Fernverkehr en Regional Verkehr zijn beide belangrijk. Zij vullen elkaar vaak aan. Het is niet ” of, of” maar “en en”.
Niet als je geld bedoeld voor onderhoud gaat besteden aan nieuwe ICE-trajecten. Eerst het achterstallige onderhoud oplossen.
Beide zijn noodzakelijk.
Duidelijk dat de webredactie eens naar het plus en min moet kijken. Of dat eigenlijk wel nodig is om te hebben. Hier wordt duidelijk een tool gebruikt, 30 min voor een eenvoudige technische opsomming kan alleen maar kunstmatig verkregen worden.
1,9 miljoen reizigers. Wel weinig las ergens anders dat het er 1,9 miljard zijn.
De slechte infrastruktuur is een mooi excuus voor de DB om een heel ander probleem te verhullen: De enorme ambtenarenmentaliteit van het personeel, dat uitsluitend gericht is op het correct uitvoeren van voorgeschreven taken in plaats van het efficient maatregelen nemen om vertragingen in te lopen. Ben zelf in D woonachtig en moet helaas hier regelmatig met de trein. Vergeleken met de DB is het in NL heilig.
Dit punt wordt eigenlijk altijd onder het tapijt geveegd.
Ook al koopt de DB prachtige ICE-treinen, die supersnel kunnen, dan heb je er niets aan als deze treinen traag moeten rijden op verouderd spoor en in de rij moeten achter goederentreinen en boemeltjes.
Van de week 5 x met ICE op traject Brussel – Frankfurt gereisd, ook vandaag.
Iedere keer op tijd of maximaal 2 minuten vertraging. Zelfs dat de trein 5 minuten te vroeg in Keulen was. Maar diende te wachten op vrij perron. Tja, brug bij Keuken Hbf is een flessenhals.
En iedere keer reed er een ICE was vorig jaar tot EM 2024 toch totaal anders.
Toen reed 1 op de drie ICE niet.
wat een woon-werk-afstand. Mooi dat het goed gaat.
Waar was u allemaal nog meer deze week?
Zwaar overdreven voorstelling van zaken.
Het is zo zoals het is.