fbpx

Dienstregeling 2010 rond Amersfoort

30 jan 2009 17:42

In 2010 wil de NS de kwaliteit van de dienstregeling rond Amersfoort verbeteren. Met de voorgestelde wijzing hoeven minder mensen over te stappen en krijgen reizigers tussen Deventer en Amersfoort een betere spreiding van aanbod van treinen.

De intercity Amsterdam – Amersfoort gaat in de spits niet meer doorrijden naar Deventer. In plaats daarvan gaat de trein nu standaard naar Amersfoort Schothorst. Dat is niet vanwege het aantal reizigers, maar uit logistieke overwegingen. De trein moet voor een rangeerbeweging naar Schothorst en kan dan net zo goed ook passagiers meenemen, aldus NS.

De intercity Rotterdam – Amersfoort Schothorst komt juist te vervallen tussen Amersfoort en Amersfoort Schothorst en gaat in de spits na Amersfoort verder rijden naar Deventer. Daardoor ontstaat er een betere verdeling over het uur (minimaal 13 minuten en maximaal 17 minuten tussen twee treinen).

Aan de wijzigingen kleven zowel na als voordelen. Een aantal reizigers krijgt te maken met een langere reistijd en een aantal reizigers krijgt te maken met een extra overstap. Toch gaan er uiteindelijk meer mensen op vooruit. Per saldo wordt er 3.200 keer per dag minder overgestapt in Amersfoort. Uiteindelijk moeten de wijzigingen zorgen voor dagelijks 275 extra reizigers.

De plannen voor de dienstregeling zijn nog niet definitief. Zo kunnen consumentenorganisaties nog advies geven op de plannen en moet ProRail de nieuwe dienstregeling nog goedkeuren.