Drukste maand voor NS: volle treinen verwacht

NS staat deze maand voor een grote uitdaging. Een recordaantal treinreizigers zal deze maand naar verwachting de trein nemen. Het treinbedrijf belooft dat de maatregelen ervoor zorgen dat het in de treinen niet drukker wordt dan vorig jaar. Maar ook toen kreeg het bedrijf een stortvloed van klachten over volle treinen.

De vervoerder verwacht in september 33,3 miljoen reizigers te vervoeren. In een gemiddelde maand zijn dat er 31,6 miljoen. September is voor NS een extra drukke maand omdat de scholen weer beginnen. In het schooljaar stoppen diverse leerlingen met hun studie, maar in september komen alle studenten nog per trein naar school. Dat zorgt voor extra drukte.

Vorig jaar kon NS nog terugvallen op de Mat ´64-treinen. Deze treinen staan sinds april dit jaar echter allemaal aan de kant. Om de drukte toch aan te kunnen zijn er 11 oude dubbeldekstreinen weer rijklaar gemaakt. Het gaat om de eerste generatie dubbeldekstreinen (DDM), met rode stoelen. Vanaf vandaag worden deze treinen allemaal ingezet en daarmee komen er volgens NS 8700 sta- en zitplaatsen bij. Honderden machinisten kregen de afgelopen maanden een opfriscursus om met de oude dubbeldekkers te kunnen rijden.

Daarnaast zet NS ook bussen in. Voor de vakantie deed NS dat al op het traject Castricum – Amsterdam Sloterdijk. Nu rijdt deze bus opnieuw, alleen niet naar Amsterdam Sloterdijk maar naar Amsterdam Zuid. Dat was eigenlijk vanaf het begin al het plan, maar in eerste instantie kreeg NS geen toestemming omdat er rond Amsterdam Zuid onvoldoende ruimte was voor een extra bus. 

Sinds vorige week rijden er ook NS-bussen op nieuwe trajecten. Vanuit Waalwijk, Drunen en Veghel rijden er nu NS-bussen naar Utrecht Centraal. Dat is opmerlijk, want deze plaatsen hebben geen treinstation. Verder is er een bus Den Bosch – Utrecht De Uithof. Op deze trajecten zijn er geen (rechtstreekse) treindiensten. Door een rechtstreekse bus aan te bieden, hoopt NS dat de drukte in de trein afneemt. Eerder dit jaar al kregen sommige Sprinter treinen extra 2e klas zitplaatsen, die ten koste gingen van 1e klas zitplaatsen. 

Alhoewel NS zegt dat de treinen niet drukker zullen worden dan vorig jaar, zullen treinreizigers toch rekening moeten houden met volle treinen. Vorig jaar kwamen er een record aantal klachten binnen over volle teinen. En ook vandaag stromen de meldingen van volle treinen weer binnen bij volletreinen.nl. 

This post was last modified on 22 december 2016 10:29

Share

Recent Posts

FNV niet akkoord met nieuwe cao NS, dreigen nieuwe stakingen?

Vakbond FNV wil opnieuw in gesprek met NS over de voorgestelde cao voor de medewerkers…

3 dagen terug

Meer fysiek en verbaal geweld tegen NS-medewerkers

NS-medewerkers werden in 2023 vaker slachtoffer van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022,…

6 dagen terug

Stations krijgen lagere waardering dan vorig jaar, Klimmen-Ransdaal wederom op 1

De algemene waardering van reizigers voor de Nederlandse treinstations is vorig jaar iets gedaald ten…

1 week terug

Nog tot zeker 12.00 uur geen treinen door aanrijding Berghem

Door een aanrijding zondagavond tussen een carnavalswagen en een trein in Berghem bij Oss (Noord-Brabant)…

1 week terug

1600 extra treinen, Airport Sprinter en sneller naar Brussel: NS presenteert plannen dienstregeling 2025

NS presenteert donderdag de conceptdienstregeling voor 2025. De vervoerder spreekt over de grootste wijzigingen in…

2 weken terug

Nachttrein naar Praag krijgt (deels) betere ligrijtuigen met airco

De nachttrein van European Sleeper zal vanaf eind maart deels bestaan uit verbeterde ligrijtuigen. Deze…

2 weken terug