Sinds 1 februari zet de Nederlandse Spoorwegen vaker kortere treinen in. De capaciteit is gemiddeld met circa 10 procent afgenomen. Dat bevestigt een woordvoerder van het spoorbedrijf tegenover Treinreiziger.nl.
Volgens NS zijn de treinen verkort omdat er minder mensen met de trein reizen. “Per trein bepaalt NS op basis van verwachte reizigersaantallen of treinen ingekort of verlengd worden, met als uitgangspunt dat elke reiziger kan rekenen op een zitplaats” legt NS-woordvoerder Oscar van Elferen uit.
Toch is het opvallend dat de treinen nu gemiddeld 10% korter zijn. Uit cijfers van Translink blijkt dat de afgelopen tijd steeds meer mensen het openbaar vervoer nemen. In de tweede week van januari registreerde de uitgever van de ov-chipkaart nog 8,27 miljoen check-ins, de eerste week van maart is dat gestegen naar iets meer dan 10 miljoen. Dat is een toename van ruim 20%. In de cijfers zitten ook de check-ins van reizigers die met bus, tram en metro reizen. Opgemerkt moet worden dat het aantal check-ins altijd enigszins fluctueert, en dat dat voor een deel de stijging verklaart. Toch valt ook op dat vorige week de drukste week is geweest sinds de lockdown.
NS heeft in de app een drukte-indicator die reizigers waarschuwt als de trein naar verwachting druk kan zijn. De drukte-indicator houdt geen rekening met de actuele drukte, wel met de actuele samenstelling van een trein en een prognose van het aantal reizigers. Opvallend is dat nu veel meer treinen dan vorig jaar als druk geclassificeerd worden (vóór de eerste lockdown). Vorige week kregen bijvoorbeeld 108 treinen te Utrecht het label druk. Ter vergelijking: in de eerste week van maart vorig jaar waren dat er in de ochtendspits slechts 29 (specifiek voor Utrecht).
De stijging wordt verklaard doordat een trein nu veel sneller als druk geclassificeerd wordt, dat is als naar verwachting 40% van de stoelen bezet zal zijn in een trein, terwijl dat in het verleden was bij een verwachte bezetting van 100%. Maar omdat treinen sneller als druk ervaren worden, is er dus ook behoefte aan langere treinen.
NS benadrukte eerder dat afstand houden in het openbaar vervoer inderdaad niet altijd haalbaar is, en dat daarom wordt gewerkt volgens het ov-protocol en dat het mondkapje in de trein al sinds 1 juli verplicht is. “Zelfs met maximale capaciteit kunnen we niet voorkomen dat reizigers naast elkaar komen te zitten. Dat is dan ook precies de reden dat in het OV-protocol is afgesproken dat vervoerders alle zit- en staplaatsen mogen inplannen, al doen wij dat laatste niet” vertelt van Elferen.
Het OMT liet eerder deze week weten zich zorgen te maken over de drukte in de treinen. De NS verklaart de te volle treinen door incidenten die op het spoor gebeuren, bijvoorbeeld door een storing. Het spoorbedrijf was verrast door de kritiek van het OMT, juist ook omdat er een OV-protocol is. Het openbaar vervoer is momenteel alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. NS medewerkers spreken op social media hun vermoedens uit dat niet iedereen zich daaraan houdt.
Treinreiziger.nl heeft voor de analyses gebruik gemaakt van data van Treinposities.nl. De conclusie dat treinen sinds 1 februari gemiddeld 10% korter zijn, is voorgelegd aan NS.
This post was last modified on 11 maart 2021 13:13
European Sleeper verwacht in 2026 de nachttrein Amsterdam-Barcelona te kunnen rijden. Aanvankelijk was het plan…
Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…
Een grote storing heeft het Duitse treinverkeer vandaag urenlang stilgelegd. De problemen begonnen rond 13:00…
Luchthaven Schiphol stapt naar de rechter om een door vakbonden aangekondigde staking op het spoor…
Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de…
Op 27 augustus 2024 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant het faillissement uitgesproken over Train Charter Events…