fbpx

Duurdere OV-chipkaart jaagt reizigers uit de bus

12 feb 2010 14:07

Een op de acht reizigers in Zuid-Holland zal het openbaar vervoer mijden door de invoering van de OV-chipkaart. Dat becijfert de SP op basis van een onderzoek van de provincie Zuid-Holland. De partij wil dat staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) vervoerders verbiedt de strippenkaart af te schaffen.

In Rotterdam is de strippenkaart al afgeschaft. Uit de cijfers van de vervoersregio Zuid-Holland, waar Rotterdam en Den Haag niet onder vallen, blijkt volgens de SP dat de gemiddelde reis 28,7 procent duurder wordt. Dat wordt mede gedaan omdat met de vervoerders is afgesproken dat de invoering van de OV-chipkaart hen niet op kosten mag jagen, aldus de SP. Als door de OV-chipkaart minder mensen reizen, mogen zij de prijzen dus opschroeven om evenveel winst te blijven maken.

Dalen
De provincie Zuid-Holland kwam al in 2008 tot de conclusie dat het aantal ov-reizigers bij het afschaffen van de strippenkaart met 7,5 procent zou dalen. Prijsstijgingen zorgen er volgens de SP voor dat dit percentage anno 2010 verder zal oplopen naar een daling van 12,5 procent.

Tarieven
Doordat reizigers niet meer per zone gaan betaken, maar per kilometer neemt in veel gevallen de ritprijs toe, aldus de SP. Het dalend aantal reizigers zorgt voor minder inkomsten. SP vreest dat dit vervolgens aan de reiziger wordt doorberekend.. 
Inmiddels is het opstaptarief volgens nu.nl al 11 procent gestegen, terwijl de kilometerprijs zo´n 10 procent duurder zijn geworden.

Bewezen
 "Hiermee wordt definitief het bewijs geleverd dat het zeker stellen van de winst van vervoersbedrijven belangrijker is dan de belangen van de reiziger", stelt SP-Kamerlid Emile Roemer. Volgens hem wordt de reiziger ´keihard´ de auto ingejaagd.

IPO
Het Integraal Provinciaal Overleg (IPO) noemt de beweringen van SP als "niet bewezen" en neemt afstand van de bewering. Wel erkent het IPO dat sommige reizigers duurder uit zullen zijn en dat daardoor op sommige plekken het aantal reizigers zal dalen.
"De prijs van de strippenkaart is dit jaar met 4,3% toegenomen. Daarin wordt rekening gehouden met vraaguitval, dat gecompenseerd wordt door een hogere prijs. Dat staat los van de OV-chipkaart en is een keuze van het ministerie van verkeer en Waterstaat. Het basistarief van de OV-chipkaart steeg dit jaar met 4,1%, dus minder dan de 4,3%" stelt een woordvoerder van het IPO in een reactie.