fbpx

Eerdere storing hindert treinverkeer Rotterdam

UPDATE. In de ochtendspits hebben vrijdag van en naar Rotterdam minder treinen gereden als gevolg van een eerdere stroomstoring. Zo´n vijftig treinritten zijn vrijdagmorgen geschrapt. Rond negen uur rijden de meeste treinen weer. De Fyra Amsterdam – Breda rijdt sinds 12:00 uur weer via de volledige dienstregeling.

De problemen startte donderdagavond rond half twaalf. Het treinverkeer kwam toen volledig rond Rotterdam Centraal tot stilstand. Ook van en naar Dordrecht kwam het treinverkeer vrijwel geheel tot stilstand. Dat ook het treinverkeer rond Dordrecht stil lag, werd niet vermeld door de Nederlandse Spoorwegen niet gemeld in de storingsinformatie. "Dat had inderdaad wel gemoeten" erkent NS woordvoerder Stan Hoen. "Maar we hebben ook daar vervangende bussen ingezet". 

Doordat de storing een groot gebied trof, strandde er meerdere treinen. NS is tot na één uur ´s nachts bezig geweest om de gestrande treinen te evacueren. Ook was het door de storing ´s avonds laat nog behoorlijk druk op station Rotterdam Centraal, lieten ooggetuigen weten. Er waren onder meer veel voetbalsupporters; eerder op de avond had Feyenoord tegen FC Dordrecht gespeeld. Incidenten hebben zich voor zover bekend niet voorgedaan.

De NS zette bussen in om de reizigers alsnog naar hun plaats van bestemming te brengen. Tussen Rotterdam en Den Haag en tussen Rotterdam en Schiedam mochten treinreizigers ook gebruik maken van de metro van de RET. Sommige reizigers liepen uren vertraging op.

Tegen 4 uur ´s nachts meldde de NS dat het probleem was opgelost. Door de storing waren de treinen donderdagavond op verkeerde plaatsen geëindigd. Daardoor ontstonden vrijdag logistieke problemen. Rond Rotterdam Centraal zijn daardoor tientallen treinen opgeheven. Ook de Fyra Amsterdam – Breda viel veelvuldig uit.

ProRail meldt dat de stroomstoring zich voordeed op de verkeersleidingspost in Rotterdam. "We hebben alle systemen toen direct overgeschakeld op het back-up systeem. Ook vanochtend is de treindienst opgestart met deze back-up" meldt de spoorbeheerder. ProRail vervolgt: "Experts zoeken nu naar de oorzaak van de stroomstoring om zeker te weten dat de storing zich niet nog een keer kan voordoen. Pas na groen licht van de experts schakelen we over op de normale stroomvoorziening. Bovendien zoeken we een geschikt moment voor het overschakelen".

(c) ANP / Treinreiziger.nl