fbpx

Eerste proefritten snelwegbussen A27, A28 en A12 groot succes

25 mrt 2009 20:47

Tineke Huizinga, staatssecretaris Verkeer en Waterstaat gaf vanmorgen vanuit de Regionale Verkeerscentrale van Rijkswaterstaat Utrecht, het startsein aan de snelwegbussen die vanaf 1 april officieel gaan rijden over de A27, A28 en A12.

De bussen vertrokken vanaf drie nieuwe Utrecht Bereikbaar P+R Terreinen: Stichtse Brug (A27 noord, onder Almere), Reeuwijk (A12) en Leusden (A28).

De P+R Terreinen zijn geopend met een onthulling van het P+R-bord door de wethouder E. Jansma (Gemeente Leusden), wethouder J. Rupke (Gemeente Reeuwijk), mevrouw M. Kalle (Portefeuillehouder Openbaar Vervoer Bestuur Regio Utrecht) en de heer F. Delpeut (Hoofdingenieur Directeur Rijkswaterstaat IJsselmeergebieden).

Staatssecretaris Huizinga had een live-verbinding met de bussen. Zij gaf samen met 100 genodigden in Utrecht het startsein: 100 filevoorbij-vliegtuigjes zoefden door de zaal.
De passagiers aan boord werden tijdens deze rit extra verwend door stewardessen met een ontbijtje, namen deel aan de veiligheidsinstructies en kregen indien gewenst hulp bij vluchtstrook-rijangst.
Weggebruikers zagen vanaf dat moment de bussen met lijnnummer 700 passeren over de vluchtstrook. Op het traject A27 tussen Hilversum en Utrecht stond vanmorgen de langste file en is het meeste gebruik gemaakt van de vluchtstrook. De bussen waren in een ongeveer een half uur in Utrecht waar ze feestelijk werden onthaald door de voorzitter van de landelijke Taskforce Mobiliteitsmanagement Lodewijk de Waal.

De toekomstige gebruikers van de nieuwe bewaakte P+R Terreinen zijn de bezitters van de Utrecht Bereikbaar Pluspas. Zij hebben de keuze om hier hun auto achter te laten en verder te reizen met het Openbaar Vervoer. In de spits rijden vijf keer per uur bussen van en naar de bedrijventerreinen en overstappunten in Utrecht en Nieuwegein. Buiten de spits rijden deze bussen ieder half uur van en naar Utrecht. Reguliere bussen en Utrecht Bereikbaar snelwegbussen mogen bij file gebruik maken van de vluchtstrook. Houders van de Pas kunnen gratis verder reizen met openbaar vervoer of OV-fiets. Er zijn momenteel 6.500 pashouders