NS is (voorlopig) gestopt met grootschalige treinkaartjes via partijen als Kruidvat en Albert Heijn. Dat laat de vervoerder desgevraagd aan Treinreiziger.nl weten. De vervoerder kiest nu voor een gerichtere aanpak. Dit betekent dat er nog wel acties via derden blijven bestaan, maar specifiek gericht op speciale groepen potentiële reizigers.
Zo is er in maart een kortlopende AH-actie geweest voor een groep geselecteerde AH-klanten. “We kiezen voor een iets andere aanpak” erkent NS-woordvoerder Oscar van Elferen. Hij vervolgt: “Voor ons is een belangrijke voorwaarde dat we met dit soort acties reizigers weten te bereiken die we zelf anders minder goed weten te bereiken”.
Daarom werd er in maart gekozen voor een persoonlijke bonusaanbieding via Albert Heijn. Alleen per e-mail kregen de geselecteerde klanten de aanbieding. Verder werd de actie nergens gecommuniceerd. Door de beleidswijziging komt er – in elk geval voorlopig – een einde aan een traditie van dagkaartacties. Voor Treinreiziger.nl reden om terug te blikken op het ontstaan en de ondergang van dit begrip.
Het begrip dagkaartacties ontstaat in 2005. Voor het eerst lanceert NS via een retailer een treinkaartactie. Kruidvat heeft de primeur. Voor amper een tientje kan er in het weekend kris-kras door Nederland gereisd worden. De samenwerking blijkt een succes.
Na Kruidvat volgen tal van andere retailers. Niet alleen voor het weekend, ook voor de daluren want dan zijn de treinen doorgaans toch erg leeg, is de gedachte. Dankzij de samenwerking met retailers weet NS nieuwe klanten te trekken, die anders minder snel de trein nemen. Bovendien beginnen sommige klanten spontaan een reis te plannen, gewoon omdat er actiekaartjes zijn. Het levert dus extra omzet op.
De treinkaartjes worden een begrip en ze gaan als zoete broodjes over de toonbank. Het gaat al snel om grote aantallen. Zo meldt NS in 2012 dat een Blokker Dal Dagkaart in korte tijd een half miljoen keer wordt verkocht. In datzelfde jaar gaat het in totaal om zeker 2,5 miljoen tickets en zijn de dagkaart-acties goed voor vier procent van de omzet van de consumentenmarkt.
In de jaren erna wil NS geen exacte cijfers meer vrijgeven, maar Treinreiziger.nl constateert een groeiende belangstelling. In 2017 zijn er in totaal maar liefst zestien treinacties via Blokker, Hema, Albert Heijn, Etos, Kruidvat en Primera. Het effect om nieuwe reizigers kennis te laten maken met de trein wordt steeds minder, vertelt marketing- en salesmanager Paul Geelen in 2018 aan Treinreiziger.nl.
NS besluit daarom de strategie te veranderen. Minder dagkaartacties, en ook de prijs gaat omhoog. Meer en meer zet het spoorbedrijf in op aanbiedingen via de eigen websites. Voor amper 20 euro kan dan nog via de spoordeelwinkel altijd een dagretour gekocht worden tussen twee stations naar keuze.
De versobering die in 2018 is ingezet wordt de jaren daarna doorgezet. NS gaat een jaar later volledig over op e-tickets. Treinreiziger.nl ontvangt in korte tijd enkele duizenden boze reacties. Bij de wegwerpkaartjes was de check-in tijd bepalend, en mocht een reis in de spits worden afgemaakt, bij e-tickets mag dat niet. Ook besluit NS minder te adverteren met aanbiedingen, en worden dagkaarten omgewisseld voor uitsluitend dagretouren.
Ondanks de wijzigingen blijven de actiekaartjes populair. De coronacrisis zorgt ervoor dat alle voordelige tickets plots worden beëindigd. Immers, reis alleen met de trein als het echt noodzakelijk is, is het advies. In de zomer van 2020 verbetert de situatie en wachten er veel mensen op nieuwe acties. “Zodra het verantwoord is, willen wij niets liever dan ook weer goedkope treinkaartjes aanbieden”, vertelde NS-woordvoerder Hessel Koster. Koster zegt dat het niet alleen om acties zal gaan via de NS-kanalen, maar ook via retailers. Maar, zegt Koster: “Net als bij het kabinet gaat het bij ons ook stapje voor stapje.”
Echter, het stapje naar landelijke dagkaartacties blijkt nu toch niet meer te worden gezet. Voor de vervoerder lijkt er ook minder noodzaak te zijn om te stunten met actiekaartjes: door de hoge benzineprijzen zijn reizigers toch al geneigd sneller de trein te nemen. “We merken bij het groepsticket in ieder geval een flinke toename sinds de prijs aan de pomp zo aan het stijgen is” vertelt woordvoerder Van Elferen namens NS. Hij wijst er bovendien op dat er andere kaartjes zijn geïntroduceerd, zoals 10% vroegboekkorting in de daluren, en dat er nog steeds kaartjes met korting te verkrijgen zijn via de Spoordeelwinkel. Niet meer standaard tussen twee stations naar keuze, maar gericht op specifieke steden. NS kan daarmee specifieker sturen.
Een ander issue is momenteel het personeelstekort, waardoor er regelmatig minder en minder lange treinen rijden. Treinen zijn daardoor in de daluren soms al behoorlijk gevuld. De vraag is dus of een treinactie nu omzet (en winst) oplevert, of dat juist het schrappen van de acties NS omzet oplevert. Alles lijkt op het laatste te wijzen, is de conclusie van Treinreiziger.nl. Het zijn vooral de forenzen die de trein nog deels links laten liggen afweten, een groep die het volle pond betaalt. NS is dus meer genegen om die groep terug te winnen dan extra reizigers te trekken tegen spotgoedkope tarieven.
This post was last modified on 8 juni 2022 10:32
De Tweede Kamer ziet geen enkele verhoging van de prijs van treinkaartjes zitten. Dat bleek…
European Sleeper verwacht in 2026 de nachttrein Amsterdam-Barcelona te kunnen rijden. Aanvankelijk was het plan…
Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…
Een grote storing heeft het Duitse treinverkeer vandaag urenlang stilgelegd. De problemen begonnen rond 13:00…
Luchthaven Schiphol stapt naar de rechter om een door vakbonden aangekondigde staking op het spoor…
Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de…