Op grote schaal worden op scoiale media ‘gratis dagkaarten’ aangeboden. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Via WhatsApp, Telegram en Instagram worden de QR-codes van de treinkaartjes massaal gedeeld om er zwart mee te kunnen rijden.
Met een dagkaart kan kriskras door Nederland gereisd worden. Daardoor is een QR-code op een bepaalde dag vaker te gebruiken. Daar wordt misbruik van gemaakt door de QR-code na aankoop met derden te delen. Voor conducteurs is het niet duidelijk of een treinticket elders al gescand is, vertelt FNV Spoor-voorman Henri Janssen aan het Algemeen Dagblad.
De dagkaarten staan op naam en reizigers moeten zich kunnen legitimeren, waardoor fraude niet mogelijk zou moeten zijn. In de praktijk wordt er vaak niet naar een ID-kaart gevraagd. Als daar wel naar wordt gevraagd, loopt de fraudeur tegen de lamp.
NS is de fraudeurs met regelmaat op het spoor, blijkt uit het onderzoek van het Algemeen Dagblad. Bij een vermoeden dat een conducteur of een NS-medewerker in de groep aanwezig is, wordt de groep ontbonden en een nieuwe aangemaakt. “De volgende keer: screen iedereen die in de nieuwe groep komt. Check telefoonnummers en controleer waar ze werken”, zegt een van de initiatiefnemers in een spraakbericht.
Ook wordt opgeroepen foto’s te verspreiden van conducteurs die fraudeurs aanpakken. “Het maken en verspreiden van foto’s van conducteurs tijdens het werk is uiterst intimiderend en bedreigend” zegt Janssen namens de FNV.
Het is belangrijk dat de conducteur zichtbaar is en vaak controleert zodat zwartrijders weten dat ze gepakt kunnen worden, zegt Treinreiziger.nl-redacteur Hildebrand van Kuijeren in de krant. “Goed dat er conducteurs zijn die dit opmerken en handhavend optreden. Om dit aan te pakken is het belangrijk dat de zichtbaarheid van de conducteur significant beter wordt, en hij de juiste ondersteuning krijgt om de fraude te herkennen en aan te pakken.”
Volgens NS wordt er vooral gefraudeerd met de goedkope jongerendagkaart, die alleen als e-ticket via de NS-app verkrijgbaar is. De dagkaart kost slechts €7,95 en is bedoeld voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar.
“Het is hartstikke vervelend”, zegt NS-woordvoerder Oscar van Elferen tegen De Telegraaf. “We nemen er wel maatregelen tegen, maar welke precies, dat willen we niet prijsgeven. Je wilt mensen niet wijzer maken dan nodig. De oplossingen liggen vooral op technisch gebied.”
This post was last modified on 7 maart 2023 14:10
Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…
Op 27 augustus 2024 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant het faillissement uitgesproken over Train Charter Events…
ProRail stelt het verbreden van het drukke perron 3 op Utrecht Centraal uit. Die werkzaamheden…
Vertragingen van uren en treinen die stranden; reizigers van internationale treinen maken het nogal eens…
De treinen zijn vandaag een stuk voller nu de schoolvakantie ook in de regio midden…
Niet alleen de NS staakt op 11 september, ook personeel in het streekvervoer voert die…