Fraude bij NS Dagkaarten: conducteurs geïntimideerd en bedreigd

Op grote schaal worden op scoiale media ‘gratis dagkaarten’ aangeboden. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Via WhatsApp, Telegram en Instagram worden de QR-codes van de treinkaartjes massaal gedeeld om er zwart mee te kunnen rijden.

ID-kaart controleren

Met een dagkaart kan kriskras door Nederland gereisd worden. Daardoor is een QR-code op een bepaalde dag vaker te gebruiken. Daar wordt misbruik van gemaakt door de QR-code na aankoop met derden te delen. Voor conducteurs is het niet duidelijk of een treinticket elders al gescand is, vertelt FNV Spoor-voorman Henri Janssen aan het Algemeen Dagblad.

De dagkaarten staan op naam en reizigers moeten zich kunnen legitimeren, waardoor fraude niet mogelijk zou moeten zijn. In de praktijk wordt er vaak niet naar een ID-kaart gevraagd. Als daar wel naar wordt gevraagd, loopt de fraudeur tegen de lamp.

Intimidatie

NS is de fraudeurs met regelmaat op het spoor, blijkt uit het onderzoek van het Algemeen Dagblad. Bij een vermoeden dat een conducteur of een NS-medewerker in de groep aanwezig is, wordt de groep ontbonden en een nieuwe aangemaakt. “De volgende keer: screen iedereen die in de nieuwe groep komt. Check telefoonnummers en controleer waar ze werken”, zegt een van de initiatiefnemers in een spraakbericht.

Ook wordt opgeroepen foto’s te verspreiden van conducteurs die fraudeurs aanpakken. “Het maken en verspreiden van foto’s van conducteurs tijdens het werk is uiterst intimiderend en bedreigend” zegt Janssen namens de FNV.

Zichtbaarheid

Het is belangrijk dat de conducteur zichtbaar is en vaak controleert zodat zwartrijders weten dat ze gepakt kunnen worden, zegt Treinreiziger.nl-redacteur Hildebrand van Kuijeren in de krant. “Goed dat er conducteurs zijn die dit opmerken en handhavend optreden. Om dit aan te pakken is het belangrijk dat de zichtbaarheid van de conducteur significant beter wordt, en hij de juiste ondersteuning krijgt om de fraude te herkennen en aan te pakken.”

Jongerendagkaart

Volgens NS wordt er vooral gefraudeerd met de goedkope jongerendagkaart, die alleen als e-ticket via de NS-app verkrijgbaar is. De dagkaart kost slechts €7,95 en is bedoeld voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar.

“Het is hartstikke vervelend”, zegt NS-woordvoerder Oscar van Elferen tegen De Telegraaf. “We nemen er wel maatregelen tegen, maar welke precies, dat willen we niet prijsgeven. Je wilt mensen niet wijzer maken dan nodig. De oplossingen liggen vooral op technisch gebied.”

This post was last modified on 7 maart 2023 14:10

Share

Recent Posts

Nog tot begin juni geen treinen tussen Maastricht en Luik door noodweer

De herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Maastricht en Luik na de zware regenval van vorige…

3 dagen terug

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

1 week terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

2 weken terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

2 weken terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug