fbpx

Enorme files door winterweer maar trein rijdt normaal

Op de Nederlandse wegen staat maandagavond rond 18:00 uur zo´n 880 kilometer file. De files worden veroorzaakt door het winterweer. Op het spoor gaat het aanmerkelijk beter: spoorbeheerder ProRail meldt geen enkele storing.

Vaak zijn zowel treinreizigers als automobilisten de pineut bij slecht winterweer, maar maandag concentreert de hinder zich op de wegen. Normaal staan er in een maandagavondspits op het hoogtepunt 200 kilometer file, maar door sneeuwval is dat aantal nu veel hoger. Op de A12 bijvoorbeeld staat 46 kilometer file tussen Utrecht en Arnhem. Volgens Traphic bedraagt de vertraging meer dan twee uur.

Deze avondspits is goed op weg de drukste spits allertijden te worden. Dat staat vooralsnog op 8 februari 1999. Toen leidden flinke sneeuwval en een aantal gekantelde vrachtwagens in de ochtendspits tot 975 kilometer file. 

Spoorwegen
De dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen heeft maandagmiddag geen last van de sneeuwval. De NS stelt goed voorbereid te zijn op winters weer. Tijdens een grote oefening op 10 oktober is de winterdienstregeling getest die in werking treedt bij overmatige ijzel of sneeuwval. Deze is echter tot nu toe niet nodig gebleken.