fbpx

Eurostar breekt record dankzij nieuwe treindiensten

21 jul 2015 8:50

Met de Eurostar blijft het goed gaan. De hogesnelheidstrein verbindt het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland. In het tweede kwartaal van 2015 zijn er in totaal 2,8 miljoen klanten met de snelle trein vervoerd, een record. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een groei van 3%.

De goede cijfers zijn mede te verklaren dankzij de nieuwe treindienst Londen – Marseille, die sinds 1 mei rijdt en het hele jaar blijft rijden. Die trein stopt onder andere in Lyon, Avignon en Aix-en-Provence. Tot nu toe zijn voor de treinverbinding zo´n 88.000 tickets verkocht. Reizigers naar het Verenigd Koninkrijk moeten de trein in Lille nog wel verlaten om een speciale veiligheidscontrole te ondergaan. Die controle, vereist door het Verenigd Koninkrijk, kan alleen worden uitgevoerd op stations met speciale terminals. 

Vanaf eind 2016 introduceert Eurostar ook dagelijks twee treinen tussen Amsterdam en Londen. Ook bij deze verbinding zullen reizigers naar het Verenigd Koninkrijk de trein moeten gaan verlaten om in Londen te komen.

Goede zaken deed Eurostar in het tweede kwartaal ook in het zakelijke segment. Het aantal reizigers dat een Business Premier-ticket kocht steeg met 10%. In vergelijking met het vorige jaar steeg de omzet tijdens het tweede kwartaal met 1,5% (£ 232 miljoen, tweede kwartaal 2015; £ 229 miljoen, tweede kwartaal 2014). Vorig jaar was het aantal zakelijke reizigers ook al gestegen.

Zoals eerder dit jaar aangekondigd, werd de omzet in het eerste kwartaal van 2015 beïnvloed door de terroristische aanslagen in Parijs en de sluiting van de Eurotunnel door een vrachtwagenbrand. Hierdoor kenden de algemene verkoopcijfers een terugval van 2%. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar stegen de passagiersaantallen met 2% (5,1 miljoen, eerste helft 2015; 5,0 miljoen, eerste helft 2014).

De tickets voor alle skidiensten van Eurostar, inclusief de directe dienst naar Bourg St. Maurice en een verbindingsdienst naar Geneve en de Zwitserse Alpen, gingen vorige week in verkoop. Eurostar werkt intussen aan de renovatie van de huidige treinstellen. Eurostar heeft vandaag de eerste foto´s vrijgegeven van de nieuwe treinen. De gerenoveerde treinstellen zullen in de komende weken in de commerciële dienst instromen. Aan het einde van het jaar volgt de instroom van de gloednieuwe e320-treinstellen. In zowel de gerenoveerde als de nieuwe treinen zal wifi aanwezig zijn.

De gerenoveerde treinstellen

De eerdere presentatie van de e320