Eurostar stopt met directe zomertrein naar Marseille

Na ruim twintig jaar verdwijnt de populaire zomertrein tussen Amsterdam, Brussel en Zuid-Frankrijk. De trein, die in de zomervakantie wekelijks naar Marseille reed, wordt door Eurostar geschrapt. Dat laat het bedrijf weten tegenover Treinreiziger.nl.

Voor de coronapandemie kende de trein een bezettingsgraad van maar liefst 94%. Recente cijfers deelt Eurostar niet, maar het bedrijf laat wel weten dat vorig jaar circa 4.500 reizigers vanuit Nederland van de trein gebruikmaakten. Dit cijfer is exclusief de Belgische reizigers, waarbij de trein nog populairder was. Eurostar-woordvoerster Cordula Descheemaeker erkent dat “de Eurostar Sun een trouwe aanhang heeft. We begrijpen dat dit teleurstellend nieuws kan zijn.”

Strategische keuze

Eurostar noemt de beslissing om de verbinding stop te zetten een strategische keuze en stelt zich te willen richten op kernroutes. ”De focus van Eurostar ligt op de belangrijkste stations en op de verbindingen tussen stadscentra”, aldus de Eurostar-woordvoerster. Op de vraag of het bedrijf nu op zaterdag vaker naar Parijs gaat rijden gaat het bedrijf niet in. De Eurostar Sun wordt volledig geschrapt, dus ook vanuit Brussel.

Eurostar benadrukt dat reizigers nog steeds met de trein naar Zuid-Frankrijk kunnen reizen, maar dan met een overstap in Brussel of Parijs. In het geval van Parijs komt daar een transfer door de stad tussen de stations Gare du Nord en Gare de Lyon bij, die niet is inbegrepen, en door veel reizigers als stressvol wordt ervaren.

Sinds 2002

De directe trein naar Marseille werd in 2002 geïntroduceerd onder de naam Zon-Thalys. Sinds 2023 rijdt de trein als ‘Eurostar Sun’. Eurostar maakte in januari nog bekend dat het bedrijf vorig jaar een recordaantal passagiers had en in 2030 dertig procent meer passagiers wilt vervoeren. Het bedrijf wil vijftig nieuwe hogesnelheidstreinen kopen.

Minder aantrekkelijk
Met het verdwijnen van de Eurostar Sun verdwijnt de enige directe trein tussen Nederland en Zuid-Frankrijk. “Het was een gemakkelijke en stressvrije manier om naar de Middellandse Zee te reizen,” zegt Treinreiziger.nl redacteur en Treinrondreis eigenaar Hildebrand van Kuijeren. “Nu moeten we extra overstappen, wat de reis minder aantrekkelijk maakt.” Hij noemt het besluit opmerkelijk, omdat de gedachte is dat de trein tot 750 kilometer aantrekkelijker moet worden. “Dan is er juist behoefte aan meer treinen, en de vraag is er dus ook” stelt Van Kuijeren.

(c) Treinreiziger.nl

This post was last modified on 3 maart 2025 16:34

Share

Recent Posts

Update: Treinen ‘druk maar beheersbaar’ – geen noemenswaardige problemen – Reis deze Koningsnacht en Koningsdag met 15 procent korting op je treinkaartje

Na een drukke Koningsnacht, die op het spoor zonder noemenswaardige problemen is verlopen, is de…

3 uur terug

Kabinet wil niets bijdragen aan treinkaartjes – wellicht ritten geschrapt op rustige trajecten

Het kabinet wil geen geld uittrekken om de tariefstijging van treinkaartjes te beperken. Dat meldt…

24 uur terug

Nederlandse TCS gaat Maas-Wupper-Express rijden vanaf Venlo

Het Nederlandse Train Charter Services (TCS) rijdt vanaf komende week ritten van de Maas-Wupper-Express (Venlo…

1 dag terug

Dinsdag opnieuw staking op spoor in België

In België is er nog geen vooruitgang in het conflict tussen de spoorvakbonden en de…

1 dag terug

Kenmerkende standaard stoptrein in mei terug in nieuw jasje

De oude standaard stoptrein maakt op 6 mei zijn rentree als passagierstrein op het Nederlandse…

2 dagen terug

Spoor tussen Enschede en Hengelo dicht

Het spoor tussen Enschede en Hengelo gaat van woensdag 30 april tot en met zaterdag…

2 dagen terug