fbpx

Eurostar vervoert voor het eerst 10 miljoen reizigers in een jaar

30 dec 2013 14:58

De internationale treindienst Eurostar heeft met zijn hogesnelheidstreinen dit jaar voor het eerst meer dan 10 miljoen reizigers vervoerd. Dat meldde het bedrijf maandag. Het aantal reizigers groeide met circa 1 procent ten opzichte van de 9,9 miljoen treinpassagiers in 2012.

Volgens het treindienstbedrijf is deze stijging het resultaat van licht economisch herstel in Groot-Brittannië, een flinke toename van het aantal internationale reizigers en "een drukke zomer voor vrijetijdsverkeer op alle routes".

Ook het opstarten van nieuwe routes droeg bij aan de groei van het aantal klanten. Zo heeft Eurostar recentelijk een skidienst gelanceerd met de Zwitserse Alpen als bestemming (met overstap in Lille op een TGV).

Vanaf 2015 wordt ook een route in gebruik genomen van Londen naar de Provence in het zuiden van Frankrijk. In 2013 reed er alleen in de lente en zomer een trein naar Avignon. Eind 2016 staat er ook een rechtstreekse treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, via Brussel, in de planning.

De hogesnelheidstreinen van Eurostar verbinden het Europese vasteland met het Verenigd Koninkrijk. De eerste commerciële Eurostar-treindiensten tussen Brussel, Parijs en Londen begonnen op 14 november 1994. Sindsdien zijn de reizigersaantallen jaar op jaar gestegen. Tijdens het 20-jarig bestaan heeft het bedrijf in totaal 140 miljoen reizigers verwerkt. Ter vegrlijking: Thalys rijdt sinds 1996 en heeft tot nu toe 100 miljoen reizigers vervoerd.

Ook beroemdheden nemen zo nu en dan de Eurostar. Bijvoorbeeld David en Victoria Beckham, maar ook Madonna, Rihanna en Kanye West zijn celebrities die in 2013 instapten in de Eurostar.

Het bedrijf is momenteel de enige aanbieder van reizigersdiensten door de Kanaaltunnel van en naar Londen via Parijs en Brussel. Ook Deutsche Bahn wil in de toekomst vanaf Frankfurt via Brussel naar Londen rijden. DB gaf eerder ook aan een dienst Amsterdam – Londen te willen starten. Of die plannen doorgaan nu ook Eurostar een dergelijke dienst wil starten, is onbekend.

(c) ANP / Treinreiziger.nl