fbpx

Eurotunnel doet goede zaken

21 mrt 2013 20:30

De Frans-Britse Groupe Eurotunnel heeft vorig jaar zijn omzet met veertien procent zien stijgen naar 993 miljoen euro. Dat maakte de uitbater van de treintunnel tussen Engeland en Frankrijk donderdag bekend. De nettowinst steeg eveneens, van 11 naar 34 miljoen euro.

In de jaarcijfers geeft Groupe Eurotunnel zelf aan dat eenzelfde groei dit jaar onwaarschijnlijk is. Het hogere resultaat van vorig jaar is volgens het bedrijf deels te danken aan eenmalige evenementen als de Olympische Spelen en het 60-jarig jubileum van koningin Elizabeth. Wel spreekt het bedrijf vertrouwen uit in verdere groei.

Vorig jaar staken bijna twintig miljoen reizigers via de tunnel het Kanaal over, een groei van twee procent ten opzichte van 2011. Het aantal vrachtwagens dat door de tunnel werd vervoerd, groeide met zestien procent naar bijna anderhalf miljoen.

In 2006 dreigde er nog een faillissement voor de exploitant van de Kanaaltunnel. Het bedrijf stond toen 9,2 miljard rood. Schuldeisers behoedden het bedrijf daar uiteindelijk voor, door in te stemmen met een reorganisatieplan en de schulden te halveren. Inmiddels gaat het dus beter met het bedrijf.

Door de tunnel rijden goederentreinen, hogesnelheidstreinen en pendeltreinen voor auto´s en bussen. Alle hogesnelheidstreinen die door de tunnel rijden worden geëxploiteerd door Eurostar. Eurostar verbindt Londen met Brussel en Parijs. In de toekomst wil Eurostar vanuit Londen ook naar andere Europese plaatsen gaan rijden. Bijvoorbeeld naar Zwitserland of Zuid-Frankrijk. Ook Deutsche Bahn wil in de toekomst door de Eurotunnel gaan rijden.

(c) Novum / Treinreiziger.nl