fbpx

Extra treinen Lelystad – Schiphol

30 jan 2009 17:36

Van maandag tot en met zaterdag (tot 20.00 uur) komt er ieder half uur een intercity Lelystad – Schiphol, met stops te Almere Buiten, Almere Centrum, Duivendrecht en Amsterdam Zuid. De treinen Utrecht – Almere Oostvaarders wordt ingekort tot Utrecht C – Almere Centrum. De stoptreinen Lelystad – Hoofddorp wordt ingekort tot Almere Oostvaarders – Hoofddorp.

 

Door de gewijzigde dienstregeling moeten reizigers vanuit Lelystad naar Almere Oostvaarders nu altijd overstappen te Almere Buiten. In totaal worden 1.400 reizigers gedupeerd door het afschaffen van de stoptrein van en naar Lelystad.

Reizigers Almere Oostvaarders – Utrecht krijgen vanaf 13 december 2009 te maken met een overstap te Almere Centrum, maar hun reistijd blijft ongeveer gelijk.

Door de wijzigingen krijgen reizigers vanuit Lelystad naar Amsterdam Zuid en Schiphol een snellere verbinding. Ook reizigers naar Hilversum boeken reistijdwinst (10 minuten). In totaal profiteren bijna 23.000 reizigers van de verbeteringen. Daarnaast moeten de extra treinen voor 1850 nieuwe reizigers zorgen.

De introductie van de nieuwe intercity stuit nog wel op wat problemen. Met name rond Schiphol en Hoofddorp (waar de trein naar toe moet gerangeerd worden) zijn er capaciteitsproblemen. Echter, NS verwacht voor deze problemen een oplossing te kunnen vinden.

Wel maakt de NS een voorbehoud: het voorstel wordt pas definitief als het ministerie van Verkeer & Waterstaat de subsidieverlening (in kader van het actieplan Groeien op het spoor) heeft goedgekeurd. Ook de consumentenorgenisaties moeten nog hun advies geven.