fbpx
Foto: (c) Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

Fiets mee met de ICE Amsterdam – Frankfurt vanaf 8 augustus

22 jul 2024 8:30

Goed nieuws voor fietsers die graag gebruikmaken van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Frankfurt. Vanaf 8 augustus is het mogelijk om de fiets mee te nemen in de ICE. Wel is een fietsreservering verplicht.

Sinds half juni rijden er nieuwe treinen op deze route, de moderne ICE3 neo. Hoewel deze treinen al enkele weken in gebruik zijn, was het tot nu toe nog niet mogelijk om de vereiste fietsreservering te maken. Daardoor kunnen reizigers momenteel nu nog niet de fiets meenemen, ook al zijn de treinen wel geschikt. Vanaf volgende maand verandert dit, en kunnen fietsers eindelijk profiteren van deze nieuwe mogelijkheid.

Eurostar ook fiets mee

Reizigers kunnen via de website bahn.de een ticket kopen, waarbij ze tijdens het boeken moeten aangeven dat ze met de fiets reizen. Per trein zijn er acht fietsplekken beschikbaar. De toevoeging van fietsplekken in de ICE is een uitkomst, tot nu toe moesten fietsers met de regionale trein, de Intercity Berlijn of de nachttrein de grens naar Duitsland passeren.

Ook richting Frankrijk moet het op termijn makkelijker worden om de fiets mee te nemen. De Eurostar is zijn treinvloot aan het verbouwen, omgebouwde treinen hebben twee fietsplekken. Alhoewel de eerste treinen inmiddels zijn gerenoveerd is het vooralsnog niet mogelijk om in de Eurostar de fiets mee te nemen. Wanneer dit wel mogelijk wordt, is nog onbekend.

Foto: Siemens, hier in de ICE4. De ICE4 treinen lijken op de ICE3 Neo treinen, maar zijn niet hetzelfde.
Foto: (c) Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl. In de ICE Amsterdam – Frankfurt blijven de fietsplekken nog even ongebruikt.

Met dank aan Bert Sitters.

5 3 stemmen
Artikel waardering
51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dries Molenaar
7 maanden geleden

Is de stoelreservering nu ook verplicht? Het hele jaar door? En geen geen stoel is niet meereizen.

Mattheas
7 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

De stoelreservering voor de internationale ICE is alleen verplicht in de maanden juni, juli en augustus. De fietsplaats moet altijd worden gereserveerd.

Michiel
7 maanden geleden
Antwoord aan  Mattheas

Klopt het dat zitplaatsreservering voor binnenlandse reizen niet verplicht is?

N...
7 maanden geleden
Antwoord aan  Michiel

Dat klopt, maar hij is wel vaak helemaal volgeboekt en het kan zijn dat je als binnenlandse reiziger überhaupt niet mee mag op het Nederlandse stuk.

Ttc
7 maanden geleden
Antwoord aan  N...

Ook al is de trein zo goed als leeg kan de ICE niet meer voor binnenlandse reizen in Nederland worden gebruikt. In de richting Duitsland zijn de stops op de Nederlandse stations alleen voor instappers en in de omgekeerde richting alleen voor uitstappers bedoeld. Dit staat in de richting van Amsterdam zowel op de borden op het station als sinds kort ook op de displays op de trein vermeld.

IMG_5422
Dries Molenaar
7 maanden geleden
Antwoord aan  Ttc

Het belangrijkste is dat er nergens nog profiteer-sloebers zomaar mee zullen reizen op een doorsnee regiokaartje. En vooral geen lawaaigroepen.

Joris
7 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Zegt de persoon met een bijstandsuitkering…. 24/7 alleen onzin roepen

Dries Molenaar
7 maanden geleden
Antwoord aan  Joris

de vriendelijke mevrouw joris zal het weten. Ik heb altijd van eigen inkomen geleefd en ben nog levend. Tot genoegen van velen.

Laatst bewerkt op 7 maanden geleden door Dries Molenaar
TtC
7 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

De profiteurs waren jarenlang echter niet de sloebers met een doorsnee regiokaartje, maar juist de internationale reiziger die mede dankzij die sloebers met een doorsnee regiokaartje een tweeuursdienst voorgeschoteld kregen.

Tot 2 juni 1991 reden er voor de sloebers met een doorsnee regiokaartje (elke 2 uur) D-treinen of internationale treinen en voor de zakelijke reizigers en de elite was er de TEE (2 of 3 keer per dag) met uitsluitend 1e klas. Vanaf 2 juni 1991 verdween de TEE treinen (om financiële redenen) en werden de D-treinen of internationale treinen opgewaardeerd tot Eurocity-treinen (welke vanaf eind 2000 zijn vervangen door de ICE). Deze Eurocity-treinen bestonden uit de 1e klas en restauratie rijtuigen uit de TEE aangevuld met 2e klas D-trein rijtuigen.

FFA
7 maanden geleden
Antwoord aan  TtC

Bedankt voor deze evenwichtige, zinvolle bijdrage.
Er wordt weer hehaat en gehetst door forum-deelnemers.
Jammer dat dat weer gebeurt.
Faken en framen, te triest voor woorden.

Paul Lamote
7 maanden geleden
Antwoord aan  Michiel

Reserveren voor binnenlands vervoer is niet mogelijk zodat binnenlands vervoer niet meer is toegestaan.

TtC
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Voor binnenlandse reizen is het maken van een reservering niet verplicht (de voorwaarden van NS International voorzien daar ook niet in); het niet aanbieden van reserveringen voor binnenlandse reizen is derhalve geen belemmering om de ICE binnen Nederland te gebruiken. Wel zijn binnenlandse reizen niet meer mogelijk omdat de ICE binnen Nederland in de richting Duitsland alleen stopt voor instappers (en uitstappen dus niet is toegestaan) en in omgekeerde richting zijn de stops alleen bedoeld voor uitstappers (en is instappen niet toegestaan). Dat er op de borden in de richting Duitsland “Reserveren verplicht” is dus feitelijk juist omdat het eerste station waar een reiziger uit mag stappen in Duitsland ligt (en daarvoor een reservering verplicht is; voor internationale reizen is in de voorwaarden wel de mogelijkheid opgenomen voor een reserveringsplicht in de maanden juni, juli en augustus). De reden waarom er dus geen binnenlandse reserveringen worden verkocht is simpelweg omdat binnenlandse reizen niet mogelijk zijn; waarom er nog wel een ICE toeslag gekocht kan worden is mij een raadsel.

Michiel
7 maanden geleden
Antwoord aan  TtC

Ik heb het nog even nagezocht bij NS.
Citaat: ‘De ICE wordt ook gebruikt als binnenlandse trein van Amsterdam via Utrecht naar Arnhem. Dit blijft nog steeds mogelijk.’
Bron: https://www.nsinternational.com/itiss/nl/vragen-en-antwoorden/maatregelen-ice-zomer-2024.htm

TtC
7 maanden geleden
Antwoord aan  Michiel

In theorie zou het binnenlands gebruik van de ICE nog steeds mogelijk moeten zijn (i.v.m. waarschijnlijk lopende afspraken t/m 14 december 2024); dit wordt op verschillende plaatsen ook als zodanig gecommuniceerd. Echter in praktijk wordt de ICE niet alleen uit de reisplanner gehaald, maar worden er verdergaande maatregelen genomen zoals op station Arnhem Centraal in de trein omgeroepen dat reizigers zonder reservering wordt verzocht de trein te verlaten en op de displays aan de buitenzijde van de trein en op het perron “Niet instappen” tonen.

Ttc
7 maanden geleden
Antwoord aan  Mattheas

En op 1 september, hoewel dit volgens de algemene voorwaarden van NS International niet voorzien is.

Bert Sitters
7 maanden geleden

Het vernieuwen van de Eurostar-rijtuigen die op Parijs rijden heeft tijd nodig. De dienstregeling moet ook doorgaan. Pas als er voldoende rijtuigen zijn vernieuwd en voorzien van fietsplaatsen, kan het product “fiets mee” worden aangeboden. Voorzichtige schattingen gaan uit van april 2025.

Dries Molenaar
7 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Er zijn toch genoeg fietsen te huur in Parijs? Ik doe niet anders. Vaak electrisc ondersteund. jandig wanneer je naar Montmartre zou willen. Of een andere heuevel.

DovaModaal
7 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Verhuur alleen is een beetje naast de kwestie. Er zijn genoeg mensen die hun vakantie betekenisvol willen invullen door van thuis naar Frankrijk te fietsen. Dan moeten ze op de terugweg toch hun eigen fiets terug meenemen. Dat kan met het vliegtuig, hopelijk volgend jaar na veel uitstel ook met Eurostar!

Paul Lamote
7 maanden geleden
Antwoord aan  DovaModaal

Bij het vliegtuig wordt daar een reële prijs voor betaald. Bij de trein niet.

DovaModaal
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Klopt niet, Eurostar is gewoon een privé-maatschappij, ze mogen gerust de “reële prijs” vragen, net zoals voor grote koffers, die hebben fietsreizigers dan weer niet bij. Deutsche Bahn rijdt overigens ook open-access in Duitsland, ze moeten hun kosten ook terugverdienen.

Bert Sitters
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Bij een fiets in een vliegtuig moet de fiets afgegeven worden bij “afwijkende bagage” De fiets wordt dan naar het toestel gebracht en geladen en vervolgens op de luchthaven van aankomst weer uitgeladen en naar de bagagehal gebracht. . Een treinreiziger zet de fiets zelf in de trein en haalt deze er ook weer zelf uit.
Overigens moet je bij steeds meer airlines een toeslag betalen voor koffers. In de trein is dit nog altijd gratis. Als ik zie wat er in een TGV allemaal wordt meegenomen.

Bert Sitters
7 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

@Meneer Molenaar:
voor een stadsritje in Parijs voldoet een huurfiets vaak prima. Wil je echter op een van de de prachtige Franse langeafstandsroutes gaan fietsen, zoals de Véloscénie van Parijs van Mont-Saint-Michel, dan is een eigen fiets, die precies op maat is voor mij, een stuk prettiger dan zo’n “Vélib”.

Joost2
7 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die een langeafstandsfietstocht willen combineren met een treinreis. Toch een hoop gedoe.

Bert Sitters
7 maanden geleden
Antwoord aan  Joost2

In de nachttreinen naar Bazel en Praag zijn redelijk wat fietsplaatsen, maar probeer deze voor de komende weken maar eens te boeken. Praktisch alles zit vol.

Joost2
7 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Hoeveel is ‘redelijk wat?

Bert Sitters
7 maanden geleden
Antwoord aan  Joost2

In de Eurosleeper zijn dat standaard 26 fietsplaatsen. Voor groepen of in het hoogseizoen kan dit uitgebreid worden. Zie de website van Eurosleeper.

Bert Sitters
7 maanden geleden

Zie de website van Eurosleeper. Het fietsenrijtuig dat ooit op de CityNightLine dienst deed. https://www.europeansleeper.eu/train-travel-with-bike

DovaModaal
7 maanden geleden
Antwoord aan  Joost2

Dat waren 13 fietsplaatsen naar Basel, geen idee hoeveel vandaag.

DovaModaal
7 maanden geleden
Antwoord aan  Joost2

8 fietsplaatsen op de European Sleeper naar Berlijn-Praag.

Bert Sitters
7 maanden geleden
Antwoord aan  DovaModaal

Ik heb gisterenavond gekeken bij het vertrek van de European Sleeper in Amsterdam. In rijtuig 4 is ruimte voor 20 fietsen. Daarnaast zijn er verderop in een ander rijtuig zes fietsenrekken. Ruim 60% was bezet, maar er volgden nog stops in Amersfoort en Deventer.

Dries Molenaar
7 maanden geleden
Antwoord aan  Joost2

Ik had een tijdje terug een collega die na het behalen van zijn gymnasium diploma op zijn gazelle van Friesland naar Parijs fietste.Vroeger kon dat. Dat is wel wat stoerder dan gen z die een tussenjaartje doen op kosten van pa en ma met vliegreizen en uitvreten ver weg.
Miisschien moet ik dat ook nog eens doen op mijn klassieke Gazelle Impala die ik nog van mijn eerste studiebeurs gekocht heb en nog steeds gebruik. Een andere collega met hele dure eigen fietsen leende een keer mijn fiets en was verbaasd hoe fijn deze fietste.

N...
7 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Wat een afgunst zeg… Veel jeugd heeft gewoon een bijbaantje in zo’n tussenjaar waarmee ze sparen voor hun vakantie.
Vervolgens kunnen ze dan na hun studie niet aan een woning komen, omdat het systeem helemaal stuk is. Lekker gigantisch veel belasting en sociale premies afdragen terwijl gelijktijdig het land stuk gemaakt wordt voor juist de mensen die zeuren op dat de jeugd het zo makkelijk heeft.

Bert Sitters
7 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

@Meneer Molenaar.
Leuk idee:naar Parijs fietsen. Er is een leuke route gemaakt door Paul Benjaminse. 500 km over rustige wegen en vooral fietspaden.
Ook te doen op een Gazelle met slechts zeven versnellingen. Tussen Hoegaarden en Namen moet u over een flinke hoogte, maar het fietspad gaat over een voormalige spoorbaan. De oude stoomtreintjes konden niet zo goed klimmen. Dus gaat het zeer geleidelijk omhoog.
Tussen Namen en Dinant gaat u op een fietspad langs een mooi stukje langs de Maas. Vanuit de verte ziet u de citadel van Dinant al. Daar gaat u echt de Ardennen in naar Chimay (de abdij met het bier|. Ook deze klim gaat geleidelijk over een voormalige spoorbaan. In Chimay bent u al bijna bij de Franse grens.
De laatste 30 kilometer naar het centrum van Parijs gaan autovrij op een voormalig jaagpad lang het kanaal de Ourcq.
U geeft aan dat u de weg weet op de fiets in Parijs. Dus vindt u gemakkelijk uw weg naar het Gare du Nord. Waarschijnlijk kan vanaf april 2025 de fiets meer in de Eurostar. De fietsplaatsen zijn op een van de koppen. De andere kop dan de eerste klas. Bij de deur is een fietspictogram. Wel reserveren. Bij de reservering voor uw fiets komt ook een zitplaats: dichtbij uw fiets. U kunt uw karretje zo in de gaten houden.
Zie: https://www.cyclingeurope.nl/routes/parijs/index.php

Laatst bewerkt op 7 maanden geleden door Bert Sitters
daan
7 maanden geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Misschien, maar die vloot had allang uitgebreid moeten worden.
De eurostar heeft al jaren een van de hoogste bezettingsgraden van alle treinen, omdat ze weigeren de capaciteit uit te breiden
En met dank aan franse en belgische connecties weten ze alle concurrenten van “hun” lijnen af weten te houden, ten koste van de reiziger.

Dries Molenaar
7 maanden geleden
Antwoord aan  daan

nou, het had wel beter geweest voor de paar weken van de spelen wat meer stoeltjes te hebben.

Mattheas
7 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

De route Amsterdam – Parijs heeft tijdens de Spelen 27% meer capaciteit, onder andere door treinen in te zetten die voorheen naar Londen reden. Daarnaast hebben de NMBS en SNCF tijdelijk een Eurocity Brussel-Parijs. Meer capaciteit is op deze route altijd beter natuurlijk.

FFA
7 maanden geleden
Antwoord aan  Mattheas

Maak van die tijdelijke Brussel – Parijs een volwaardige verbinding.
Gewoon doen.
Net zoals Maastricht – luik – luxemburg – Metz.

Paul Lamote
7 maanden geleden
Antwoord aan  FFA

Dat is buiten de spelen niet rendabel te maken.

Bert Sitters
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Ik denk dat er voldoende koopjesjagers zijn voor een tragere low budget trein op de oude lijn van Brussel naar Parijs via Bergen, Quevy en Saint-Quentin dan via de Eurostar.. Reizigers en potentiele reizigers die best genoegen nemen met een langere reistijd tegen een lager tarief.
De Franse spoorwegmaatschappij SNCF is echter grootaandeelhouder van Eurostar.
Het gaat echter om twee verschillende doelgroepen. Ik schat in dat er voldoende belangstelling zal zijn voor beide formules.

Bert Sitters
7 maanden geleden
Antwoord aan  FFA

Luik -Luxemburg volwaardig? De “Intercity” doet er 2:39 uur over.
Met de auto is het een uurtje korter, De Belgische railbeheerder Infrabel wil van dit spoortje af.

Dries Molenaar
7 maanden geleden
Antwoord aan  Mattheas

mooi dat het gelukt is, ik had er niets van meegekregen.

daan
7 maanden geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Yep, of in het algemeen. Je moet tegenwoordig een maand vantevoren boeken, als je uberhaubt een stoel wilt hebben, en niet om 6 uur al wil opstaan

Paul Lamote
7 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Dat geldt alleen in juli en augustus. Het probleem is dat iedereen tegelijk met vakantie wil en daar kun je geen extra capaciteit voor aanhouden die de rest van het jaar stof staat te happen.

Paul Lamote
7 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Eurostar heeft een gigantische schuldenberg en tot die is weggewerkt is er geen bank die ze geld wil lenen voor nieuw materieel.

Arjan krabbenbos
7 maanden geleden

Fijn dat er steeds meer fietsen op de internationale treinverbindingen worden toegestaan. Maar deze beugels zijn alleen voor gewone of voor snelle racefietsen denk ik zo. Kunnen personen met fatbikes en speciale driewielerfietsen straks ook mee of is dat nog niet mogelijk? Ik hoop dat het fietscompartiment zich bij de invalidenlift bevindt in de nieuwe ICE Neo, dat bevordert in en uitstappen sneller! De Eurostars naar Frankrijk en Engeland hebben nog geen rolstoellift aan boord, maar gaat dit nog veranderen? Reizen met OV in binnen en van en naar het buitenland moet voor iedereen geen belemmering of hindernis meer hoeven te zijn. Alleen alles gaat niet altijd rap, vanwege de financiën en de tijd van installatie van die nieuwe rolstoelliften!

FFA
7 maanden geleden
Antwoord aan  Arjan krabbenbos

Het fietscompartiment bevindt zich achterin de trein ICE3 NEO.
De invalidenlift in de nabijheid van de treinleider’s hut/kot/ buro.
Ik meen wagen 25 lift en treinleider wagen 24.

TtC
7 maanden geleden
Antwoord aan  FFA

De rolstoelplaatsen, het invalidetoilet en de invalidelift bevinden zich samen met de compartimenten voor het personeel (1 werk en 1 pauze compartiment) bevinden zich allemaal in rijtuig 25.

https://assets.static-bahn.de/dam/jcr:43c48e22-b2e5-4114-b1f2-bbafd1f35112/20221209%20Steckbrief%20ICE%203neo%20BR%20408.pdf

Baardstaart
7 maanden geleden
Antwoord aan  Arjan krabbenbos

Kunnen personen met fatbikes en speciale driewielerfietsen straks ook mee of is dat nog niet mogelijk?

Iemand, die een lange afstandsfietstocht doet wil geen fatbike. En bovendien gaat het om gewone fietsen en niet om e-bikes. Het gebruik van ligfiets-trikes en velomobielen wordt door sommige langeafstandsfietsers wel gedaan, maar deze fietsen kosten aanzienlijk meer ruimte dan een gewone goede toerfiets. Dus deze service gaan vervoerders niet verlenen.
Als er veel meer vraag komt naar het internationale vervoer van buitenmodel fietsen en andere buitenmatige bagage zal op een gegeven moment een vervoerder een fiets en agage wagon aan een goederentrein koppelen, waarbij je je fiets en of bagage een aantal dagen later kan ophalen.

Frederik
7 maanden geleden

Met de Intercity Brussel de grens met Duitsland passeren? Uhm ja… tikfoutje?