‘Financieel zwaar weer voor NS-dochter Abellio in Duitsland’

Abellio is in Duitsland in zwaar weer terecht gekomen. Tot het einde van het jaar staat NS voor de verliezen van Abellio Duitsland garant, maar daarna zou er mogelijk zelfs een faillissement dreigen.

Duitse systeem

Dat meldt de krant Handelsblatt. Ook andere Duitse regionale spoorbedrijven zouden voor hun voortbestaan vrezen. “Terwijl Deutsche Bahn met een miljardensteun van de overheid is gered” schrijft Handelsblatt.

De oorzaak van de financiële moeilijkheden zouden niet direct veroorzaakt worden door de coronapandemie, maar door de wijze hoe in Duitsland het regionale treinvervoer wordt gefinancierd. Dit raakt niet alleen Abellio, maar ook andere regionale spoorwegmaatschappijen. In de krant spreekt de branchevereniging van Duitse regionale spoorwegmaatschappijen zijn zorgen uit over het huidige systeem.

Reactie NS en Abellio

Tegenover Treinreiziger.nl wijst een woordvoerder dat NS al bij de halfjaarcijfers heeft gewezen op de zeer moeilijke markt waarin Abellio Duitsland opereert. NS stelt dat er een aanvullende compensatie door de overheid nodig is om de exploitatie sluitend te krijgen.

De aanvullende compensatie is nodig door extra kosten die het gevolg zijn van een nieuwe CAO die van kracht is en het tekort aan machinisten op de Duitse arbeidsmarkt. “Tevens is het van belang dat het boeteregime wordt aangepast voor het verlies aan punctualiteit wat het directe gevolg is van de toegenomen werkzaamheden aan het Duitse spoor” stelt NS. “Deze zijn dus niet te beïnvloeden door de vervoerder.”

Tegenover de Duitse krant zegt Abellio dat er geen sprake is van een dreigend faillissement, maar het bedrijf ontkent de moeilijke financiële situatie niet.

Foto: Stefan Verkerk Fotografie

This post was last modified on 23 september 2020 19:55

Share

Recent Posts

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

13 uur terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

21 uur terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

2 dagen terug

Vervoerregio Amsterdam steekt 111 miljoen in toegankelijkheid ov

De Vervoerregio Amsterdam gaat in drie jaar tijd in totaal 111 miljoen euro steken in…

3 dagen terug

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

4 dagen terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

4 dagen terug