fbpx

Franse spoorwegen SNCF start met vaste busverbindingen

05 jul 2012 11:30

De Franse spoorwegen SNCF start binnenkort met de zogenaamde iDBUS. Het is een navolging van de iDTGV, de goedkopere hogesnelheidstrein.

Kort geleden kondigde de SNCF al aan dat ze met een nieuwe TGV-soort de concurrentie aan willen gaan met budgetvluchten. Deze treinen zullen vanaf 2013 beginnen met rijden.

Bijzondere stap
Deze stap van het bedrijf is echter bijzonder te noemen, aangezien ze direct concurreert met haar eigen treinverbindingen, en ze daarbij meedoet met bijvoorbeeld Eurolines. Algemeen directeur van SNCF Voyages (SNCF Reizen), Barbara Dalibard, geeft aan dat het bedrijf klaar wilde zijn voor de Olympische Spelen.

De eerste bussen rijden dan ook vier dagen voordat de Spelen beginnen in Londen. De eerste routes met de bus zijn vanaf Parijs en Lille (Rijsel) naar Londen, Brussel en Amsterdam. Daarmee zijn de bussen concurrerend met de Eurostar, TGV en Thalys.

Prijzen
Het ticketsysteem is verdeeld in drie prijslagen, tussen de 50 en 65 euro. De prijzen zijn niet flucturerend met wanneer er geboekt wordt. Een goede deal die wordt geboden is reizen met vier personen voor de prijs van drie tickets. Meenemen van bagage is niet onbeperkt. Alle passagiers mogen één stuk meenemen, daarna moet voor elk ander stuk vijf euro betaald worden.

Reizigers
Het aantal reizigers wordt door de SNCF geschat op zo´n 200.000 tot 250.000 in het eerste jaar, met een bezettingsgraad aan het einde van het jaar van 75%. Als de verbindingen een succes blijken, is zeker niet uit te sluiten dat meer Franse steden op het iDBUS-net worden aangesloten.