fbpx

Fraudeurs OV-chipkaart nauwelijks vervolgd

18 feb 2011 22:33

(Novum) – Trans Link Systems (TLS) heeft pas drie keer aangifte gedaan voor fraude met de OV-chipkaart. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie dit jaar om twee gevallen. Er worden weliswaar tientallen kaarten per dag geblokkeerd, maar de fraudeurs lijken dus moeilijk aan te pakken. Het aantal fraudegevallen is toegenomen na de recente media-aandacht.

NS-directeur Bert Meerstadt zei donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van zijn bedrijf meerdere malen dat in tientallen gevallen ´automatisch vervolging´ zou zijn ingesteld. Volgens een woordvoerder van de NS is dat ´een verspreking´.

Aangifte door TLS
De NS wil verder niet ingaan op het lage aantal aangiften. "Iedereen die zich schuldig maakt aan fraude moet hard worden aangepakt. Het is goed dat het OM de zaak serieus neemt." De Nederlandse Spoorwegen doen overigens zelf geen aangifte van fraude, maar laat dat over aan TLS.

Twee aangiftes
Volgens het OM deed TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, in 2011 tweemaal aangifte. De eerste keer was eind januari, in een zaak met meerdere kaarten op meerdere locaties. De tweede aangifte volgde deze week en betrof een op naam gestelde kaart. Het onderzoek hiernaar loopt. Vorig jaar werd een persoon veroordeeld.

Beheersbaar
TLS wil geen uitspraken doen over het aantal gedane aangiften. Het bedrijf erkent dat er ´tientallen gevallen van fraude per dag´ ontdekt worden. Een kaart waarvan het saldo illegaal is verhoogd, wordt geblokkeerd. TLS spreekt van een ´beheersbare situatie´. Per dag zijn er zo´n 4,5 miljoen transacties.

Nieuwe fraude
De beveiliging van de OV-chipkaart komt steeds meer onder vuur te liggen. Eerder deze week werd bekend dat twee Groningse studenten nu ook de OV-chipkaart voor studenten gekraakt zouden hebben. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter bevestigt dat het om de ´real deal´ gaat.