fbpx

Fyra Amsterdam – Brussel

2013 had het jaar van de Fyra moeten worden. De Fyra werd op 17 januari 2013 na 39 dagen dienst uit de dienstregeling gehaald. In die dagen viel de Fyra vaak uit, en was de trein vaak vertraagd. Toen de Fyra V250 ook nog een bodemplaat verloor, was ook voor de Nederlandse en Belgische spoorwegen de limiet bereikt.  Inmiddels hebben zowel NS als de Belgische NMBS de bestelde Fyra´s geannuleerd. 
 
Alternatieven:
De trein Den Haag – Brussel is het officiële Fyra alternatief. Mogelijk komt er in de toekomst ook weer een trein Amsterdam – Brussel. Daarnaast kan de Thalys Amsterdam – Brussel – Parijs worden gebruikt.

De aanvankelijke informatie uit dit bericht is daardoor ook niet meer relevant. 

Supersaver – Tarieven Fyra Brussel
Fyra treintickets Amsterdam – Brussel werden verkocht voor een tarief vanaf 25 euro per enkele reis. Deze goedkoopste treinkaartjes werden aangeboden onder de naam Supersaver en waren niet te annuleren of te wijzigen en gebonden aan een specifieke trein. In de daluren werd 50 procent van de zitplaatsen worden aangeboden tegen dit goedkopere tarief. In de spitsuren werd 25 procent van de treintickets aangeboden tegen het Supersaver tarief. 

Reistijd Amsterdam – Brussel
De Fyra Brussel had aanzienlijk sneller moeten zijn dan de Benelux. Tussen Amsterdam en Brussel Zuid had de Benelux een reistijd van bijna 3 uur (2 uur en 56 minuten); bij de Fyra werd dat planmatig met een uur verkort. Echter doordat de Fyra vaak te laat was en vaak uitviel, was de trein in de praktijk helemaal niet zoveel sneller. Bovendien reed de Fyra niet ieder uur. De Fyra Brussel had de reistijd tussen Rotterdam en Antwerpen moeten halveren.  

Eerste klas Fyra – panorama foto