fbpx

Fyra debat gemist door Fyra problemen

13 dec 2012 21:36

De Tweede Kamer vergaderde donderdag over onder andere de Fyra-problemen. Als hoofdredacteur van de Treinreiziger.nl is dat uiteraard een interessant debat. Helaas heb ik het debat niet kunnen volgen, vanwege… de Fyra-problemen.

Blog van Hildebrand van Kuijeren

De bedoeling was dat ik rond 18:40u thuis zou komen uit Spanje. Het eerste deel van het spoordebat zou ik dan missen, maar ik zou nog op tijd zijn om het tweede deel te volgen. Althans, als de Fyra volgens planning zou rijden.

Uitvallende Fyra´s
Aangekomen op Schiphol en wachtende op de bagage begon ik mij al zorgen te maken: de door mij geplande Fyra van 17:39u zou niet rijden. Ook de volgende trein (v. 17:55u) had de status opgeheven. Zou er een storing zijn? Op de Teletekst-app zie ik geen bijzonderheden. Maar het Twitter-account van NS International geeft een minder prettig beeld: diverse treinen worden getoond als opgeheven vanwege een defecte trein op de HSL.

Hapje eten
Gezien het tijdstip, besluiten we (mijn vriendin en ik) om de wachttijd te benutten en een hapje te gaan eten. Inmiddels is duidelijk dat ook de Fyra van 18:09u niet gaat rijden. Nog altijd is er volgens NS Reisinformatie geen storing.

Tegenstrijdig advies
Na het eten, begeven wij ons naar de trein. Op het perron staan Fyra-medewerkers die vertellen dat de problemen zijn opgelost. Een mevrouw, die met de Fyra van een kwartier later naar Brussel wil, had bij het loket het advies gekregen om de eerstvolgende Fyra naar Rotterdam te nemen en daar over te stappen op de Fyra naar Brussel. Een logisch advies, want de Fyra van een uur eerder was omgeleid zonder stop te Schiphol. De Fyra-medewerkers op het perron denken daar echter anders over. De Fyra naar Brussel gaat gewoon rijden, nergens voor nodig om een trein eerder naar Rotterdam te nemen, zeggen zij.

Absoluut zeker
Absoluut. Dat blijven de medewerkers volhouden, ook als de mevrouw een gezond stukje wantrouwen toont en nog eens herhaalt: "Het is dus absoluut zeker dat die trein gaat rijden? Hij kan niet worden omgeleid?". De mevrouw wordt gerust gesteld. Ten onrechte, zo zou later blijken.

Overvol
Want de Fyra van 18:39u komt weliswaar opdagen, die van een kwartier later naar Brussel niet. De trein van 18:39u is de eerste Fyra die sinds 16:39u uit Schiphol vertrekt. De trein is mede daardoor overvol. Maar ook het uitvallen van een Thalys van een paar minuten eerder speelt daar een rol bij.

Omgeleid
Een zitplaats zit er voor mijn vriendin en mij dan ook niet in. Een noodzakelijk bezoekje aan het toilet lukt met de nodige moeite ook, al zijn de meeste reizigers niet blij dat ik mij door het volle gangpad wurm. Na twintig minuten kom ik er opeens achter dat we helemaal niet via de HSL rijden, maar via Leiden en Den Haag. Medereizigers worden door dat bericht van mij onaangenaam verrast. "Gaan we dan in Rotterdam nog de Thalys halen? Ze hadden gezegd dat die zou wachten" zegt een bezorgde reiziger die naar Mechelen moet en sinds zondag niet meer rechtstreeks kan reizen.

Geluk en pech
Gelukkig blijkt in Rotterdam dat de Thalys naar Parijs inderdaad te wachten. Voor Fyra-reizigers naar Brussel is er minder prettig nieuws. De Fyra naar Brussel is afgeschraft. De Thalys die ook via Antwerpen en Brussel rijdt staat weliswaar gereed, maar is niet toegankelijk voor Fyra-reizigers. De Fyra-reizigers naar Brussel moeten twee uur wachten op de volgende trein.

Herkansing
Voor mij betekent de vertraging dat ik het spoordebat mis. Maar ik kan nu wel uit eigen ervaring meepraten over de problemen. Hopelijk gaat het vrijdag tijdens de herkansing beter. Dan ga ik ´s avonds met vrienden met de Fyra naar Antwerpen. De problemen van de afgelopen dagen en vandaag geven echter weinig vertrouwen.

Foto: de overvolle Fyra die wel reed, weliswaar via Den Haag, waar op dat moment de Tweede Kamer vergaderde over de spoorproblemen.