fbpx
Foto: Remco Bruggink

Geen eerste maar wel laatste treinkaartje voor Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum heeft het allerlaatste treinkaartje dat in Nederland werd uitgegeven in de pocket. De zoektocht naar het eerste treinticket uit 1839 heeft nog niet tot een treffer geleid. Het laatste treinkaartje wordt tentoongesteld. Dat heeft het Utrechtse museum donderdag laten weten.

Het museum kreeg talloze oude treinkaartjes opgestuurd na een oproep, maar daar zaten geen treinkaartjes bij uit 1839. Veel mensen bleken een jubileumreplica uit 1939 te hebben bewaard. Het museum kreeg meer dan honderd e-mails en tientallen brieven.

Het laatste treinkaartje werd op 9 juli aangekocht om 04.01 uur. Een minuut eerder zouden alle automaten van de NS overgegaan zijn op de chipkaart. Het enkeltje van Den Haag Ypenburg naar Voorburg leverde de schenker 250 euro op. Degene die alsnog het eerste treinkaartje uit een verstofte la vist, krijgt een vindersloon van 25.000 euro.

De oproep van het museum leidde wel tot een goede bijvangst. Zo kreeg het Spoorwegmuseum een kaartje van Krommenie naar Amsterdam uit 1878 waar destijds 22 cent voor neergelegd werd. Ook kreeg het museum een verzameling treinkaartjes van een man wiens vader en grootvader bij de NS werkten.

Sinds 9 juli verkoopt NS alleen nog papieren treinkaartjes met chip. Die zijn alleen geldig als ermee wordt in- en uitgecheckt. Veolia blijft voor de Heuvellandlijn wel gewoon papieren treinkaartjes verkopen. Ook is het nog mogelijk om bij de NMBS een papieren treinkaartje voor een Nederlands traject te kopen. Het e-ticket met korting, dat bij NS ook verdween, bestaat eveneens nog bij NMBS Europe. Maar dat wordt einde van deze maand alsnog afgeschaft.

(c) Novum / Treinreiziger.nl. Foto: (c) Remco Bruggink via Flickr

3 gedachten aan “Geen eerste maar wel laatste treinkaartje voor Spoorwegmuseum”

 1. Ingrid lodeweegs schreef:

  Ik heb nog 2 kaartjes uit 1839 origineel met kartelrandjes

 2. Ingrid lodeweegs schreef:

  Ik heb nog 2 kaartjes uit 1839 origineel met kartelrandjes kosten 16 cent toen

 3. Jan Maurits Drijfhout van Hooff schreef:

  Ook ik heb er een uit 1839 met kartelrandje
  Of het echt is weet ik niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *