fbpx

Geen vergoeding voor ontslagen AMK machinist

06 dec 2017 19:45

Machinist Teus Flierman werkt per 1 januari 2018 niet meer voor de Nederlandse Spoorwegen. De rechtbank in Lelystad heeft besloten zijn arbeidsovereenkomst te vernietigen wegens betrokkenheid bij incidenten op het spoor in juli van dit jaar. Flierman is lid van het Amsterdams Machinisten Kollektief (AMK).

De zaak gaat om een werkoverleg dat het AMK afgelopen zomer hield op Amsterdam Centraal. Enkele deelnemers waren zo boos op de NS dat ze op het spoor wilden springen. De woordvoerder van het werkoverleg, Flierman, probeerde, naar eigen zeggen, hen tevergeefs daarvan te weerhouden. Toen dat niet lukte waarschuwde hij ProRail. Daarop lag de treinenloop ruim een uur stil.

De rechter vond echter dat Flierman opzettelijk het treinverkeer wilde stilleggen en bestempelde zijn handelen als “ernstig verwijtbaar”. De machinist heeft daarom geen recht op een transitievergoeding.

Tientallen andere NS-medewerkers die ook op het station aanwezig waren, kregen een waarschuwing. Volgens het AMK waren daar ook werknemers bij die niets met de actie te maken hadden en schiet de NS “met een kanon op een mug”.

Het AMK zegt “zeer teleurgesteld te zijn dat de kantonrechter de NS in haar gelijk heeft gesteld om onze collega machinist Teus Flierman – zonder enige vergoeding – te ontslaan. Het AMK is van mening dat deze uitspraak alleen maar verliezers kent. Niet alleen Teus Flierman, maar ook het AMK, de directie en het management bij NS.”

Flierman en zijn advocaat weten nog niet of ze in hoger beroep gaan.

(C) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
6 jaren geleden

Een uur lang geen treinverkeer dankzij deze service-gerichte medewerkers en dan zou het een kanon-op-een-mug zijn. Het is zeker toeval dat AMK praktisch leeft als amok.
Een mooie carrière in het goederenvervoer per truck ligt in het verschiet.

Peter
6 jaren geleden

Het lijkt mij niet meer dan logisch dat elke machinist die op het spoor is gesprongen per direct ontslagen wordt en dat het AMK eraan meewerkt dat de juiste machinisten de laan uit worden gestuurd.
Wat de rol van Fierman precies is, lijkt onduidelijk, maar elke machinist weet dat hij niet zomaar op het spoor moet lopen.

Tim
6 jaren geleden

Bij het AMK zijn ze echt wereldvreemd.

bee-ven
6 jaren geleden

Zo’n actie alf van AMK is vooral ‘fijn’ voor de collega-machinisten die het slachtoffer zijn geweest van springers…