fbpx

Getest: De OV-chipkaart

02 dec 2009 10:52

Vanaf 1 december kunnen 1,4 miljoen houders van de Voordeelurenkaart ook chippen bij NS. Reden om de OV-chipkaart direct te testen. Behalve de reiziger, blijkt ook het personeel nog een beetje te moeten wennen aan de kaart. Conclusie: ov-chipkaart is handig, maar je moet niet vergeetachtig zijn. Daarnaast is het wachten op de uitbreiding van het aantal in- en uitcheckpalen.   

Dinsdag 1 december, even voor tien uur. Ik reis van Delft naar Utrecht om vanaf daar mee te reizen met een speciale trein. De NS Reizigers directie viert vandaag namelijk dat nu ook vaste klanten met een voordeelurenkaart kunnen chippen. Voor mij reden om onderweg naar deze happening zelf de voordeeluren OV-chipkaart te testen.

Ook personeel moet wennen
Voor mijn reis had ik via deze pagina op ns.nl reizen op saldo aangevraagd. Vervolgens had ik geprobeerd de kaart te activeren bij de kaartautomaat, maar toen dat niet snel genoeg lukte, heeft de NS servicebalie hem geactiveerd.
Tijdens de reis bleek ook voor het personeel de OV-chipkaart nog wennen was. Nadat ik gecontroleerd was, stond de conducteur even later opnieuw voor mijn neus. Maar nu ook met zijn collega. Die had nog nooit een OV-chipkaart gecontroleerd en wilde graag mijn chipkaart zien. Ze had de uitleg van de collega nodig om het één en ander te snappen.

Gemakkelijk – als het werkt
Het reizen met de OV-chipkaart is inderdaad gemakkelijk. Maar het aantal in- en uitcheckpunten is nu nog wel een punt van aandacht. Gelukkig gaat NS deze in 2010 meer dan verdubbelen.
Bij mijn tweede reis werkte de incheckpaal niet. Dat was wel lastig. De incheckpaal piepte, liet een rood lampje branden, en daarna sprong het lampje weer op groen. Het schermpje, waarop je normaal ziet of je incheckt of uitcheckt werkte niet. Was ik nu ingecheckt? Ik vroeg het aan een conducteur. Die wist niet of hij het dat kon nagaan. Gelukkig bleek dat hij dat kon en dat ik niet was ingecheckt. Op een ander perron werkte de incheckpaal gelukkig wel.
Terug aangekomen te Delft vergat ik bijna uit te checken. Het is nog geen deel van mijn reispatroon. Gelukkig bedacht ik het op tijd.

Derde reis
Op 2 december opnieuw met de OV-chipkaart gereisd. Een conducteur had mij gewaarschuwd dat de incheckpalen soms overgevoelig waren. Als je onbewust te dicht langs een paal zou lopen, dan zou je automatisch inchecken. Maar dat bleek mee te vallen. Toen ik mijn portemonnee met daarin drie OV-chipkaarten voor de lezer hield, gebeurde er niets. Wel werd keurig gemeld dat ik niet in- of uitgechekt werd. Mooi, want ik was even vergeten dat ik meerdere chipkaarten had. Drie keer betalen voor één reis was niet de bedoeling.

Vergeten uit te checken
Net na middernacht ging mijn vierde reis met de OV chipkaart van Rotterdam terug naar Delft. Normaal ben ik gewend dat ik op de terugreis geen kaartje hoef te kopen. Echter, mijn saldo op de OV-chipkaart bleek onvoldoende te zijn, waardoor ik halsoverkop in de laatste minuten voor vertrek nog snel mijn kaart moest opwaarderen. Dat ging zonder problemen en de trein wordt nog gehaald. 
Het is even voor enen als ik vermoeid in Delft uitstap. Zonder erbij na te denken verlaat ik het station. Zonder uit te checken. Erg dom natuurlijk. Maar de volgende ochtend blijkt dat ik geluk heb: ik kan nog uitchecken. Dat komt doordat mijn reis na 0u was begonnen. Daardoor is het nog dezelfde reisdatum als de start van de reis. Op dat moment kun je altijd nog uitchecken. 

Niet duurder
Opvallend was ook dat mijn reis niet duurder was. Een retourtje zou mij 3,20 hebben gekost (Delft – Rotterdam), en nu was ik voor een enkele reis 1,60 kwijt. Dat viel mij mee. Want alhoewel ik wist dat een enkele reis met de OV-chipkaart 10% goedkoper is dan een papierenkaartje, dacht ik dat een retourtje met de chipkaart juist duurder zou zijn. 

Conclusie
De OV-chipkaart is gemakkelijk. Tijdens mijn reizen was ik met de chipkaart niet duurder uit. In een aantal gevallen zelfs goedkoper. Een voorwaarde voor het makkelijk kunnen reizen met de chipkaart is wel dat er voldoende incheckpalen staan, en dat deze werken. Hoe makkelijk de kaart ook is, het uitchecken moet nog wel even in mijn patroon insluipen. Want anders is de OV-chipkaart wel duurder. Gezien ik zelf nog erg vergeetachtig ben, weet ik nog niet zeker of ik de kaart blijf gebruiken. Dat hangt af hoe vaak ik het de komende keren wel of niet ga vergeten.

Hildebrand van Kuijeren, eigenaar treinreiziger.nl.