fbpx

Gevolgen staking HTM 8 juni

06 jun 2011 22:36

De vakbonden hebben aangegeven op woensdag 8 juni te gaan staken in Den Haag. Gedurende de staking rijden bussen, trams en RandstadRails van de HTM niet. Gedurende de staking vervoert Veolia geen lokale reizigers binnen Den Haag. Zeven vragen (en antwoorden) over de HTM-staking.

Wanneer staakt de HTM?
Deze nieuwe staking staat gepland op woensdag 8 juni 04u00 tot donderdag 9 juni 04u00.

Wat zijn de gevolgen van de staking van de HTM?
Er rijden geen bussen, trams en RandstadRails van de HTM. De HTM-winkels zullen geheel de dag gesloten zijn. Reizen met Veolia is geen optie, die accepteren de stakingdag geen lokale reizigers. Het bedrijf zet richting Den Haag alléén mensen af in de stad en op de terugweg nemen ze alléén reizigers naar buiten Den Haag mee.

Waarom kunnen reizigers ook niet lokaal met Veolia reizen?
"Alhoewel wij wel voor de geplande aanbesteding zijn, is het gebruikelijk in de OV sector dat je niet een staking van een ander breekt" legt een woordvoerder van Connexxion uit, waarbij een soortgelijke situatie geldt. 

Hebben reizigers met de RandstadRail een andere reismogelijkheid?
De reizigers voor RandstadRail hebben niet zoals bij vorige stakingen een alternatief tussen Leidschenveen en Den Haag Centraal. De RET-RandstadRail rijdt non-stop tussen Leidschenveen en Den Haag Centraal.

Hoe kom ik aan goed reisadvies?
9292 heeft op haar website een speciale pagina over de acties in het OV. Ook heeft 9292 de reisadviezen al aangepast. Zo staan de HTM-diensten niet in de planner voor 8 juni. Bij andere vervoerders waarbij beperkingen zijn, zoals Veolia, worden deze bij het reisadvies getoond.

Wat vindt de HTM van de staking?
De HTM is het net als de vakbonden niet eens dat het kabinet het openbaar vervoer wil aanbesteden. Volgens het HTM zal het OV in Den Haag fors moeten inkrimpen als de plannen van het kabinet doorgaan. Het HTM is het echter niet eens met het staken. Ondanks dat stapt het bedrijf niet naar de rechter om de staking tegen te houden, omdat het volgens hen zinloos is. Reizigersvereniging Voor Beter OV bestrijdt dat overigens.

Kunnen vaste klanten geld terug krijgen?
Volgens de algemene voorwaarden kan een vervoerder besluiten abonnementen één dag te verlengen om daarmee reizigers tegemoet te komen. Bij een staking langer dan een dag is de vervoerder verplicht om reizigers op enige manier te compenseren. Reizigers kunnen een brief downloaden via stopdestaking.nl om compensatie te vragen. HTM is echter niet van plan klanten op enige manier te gaan compenseren.