fbpx

Gevolgen van de RET-staking 9 juni

06 jun 2011 22:41

De vakbonden hebben aangegeven op donderdag 9 juni te gaan staken in Rotterdam. Gedurende de staking rijden bussen, BOB-bussen, trams, RandstadRails en metro´s van de RET niet. Gedurende de staking vervoert Qbuzz geen lokale reizigers binnen Rotterdam. Zeven vragen (en antwoorden) over de RET-staking.

Wanneer staakt de RET?
Deze nieuwe staking is van donderdag 9 juni 04u00 tot vrijdag 10 juni 04u00.

Wat zijn de gevolgen van de staking van de RET?
Er rijden geen bussen, BOB-bussen, trams, RandstadRails en metro´s van de RET. De RET-winkels zullen geheel de dag gesloten zijn. Reizen met Qbuzz is geen optie, omdat die geen lokale reizigers accepteren op de stakingdag. Het bedrijf zet richting Rotterdam alléén mensen af in de stad en op de terugweg nemen ze alléén reizigers naar buiten Rotterdam mee.

Waarom kunnen reizigers ook niet lokaal met Qbuzz reizen?
"Alhoewel wij wel voor de geplande aanbesteding zijn, is het gebruikelijk in de OV sector dat je niet een staking van een ander breekt", legt een woordvoerder van Connexxion uit, waarbij in Amsterdam een soortgelijke situatie geldt, als bij Qbuzz in Rotterdam.

Hebben reizigers met de RandstadRail een andere reismogelijkheid?
De reizigers van RandstadRail hebben tussen de haltes Leidschenveen en Den Haag Centraal een andere reismogelijkheid. De HTM-RandstadRail doet dezelfde haltes tussen Leidschenveen en Den Haag Centraal.

Is Rotterdam-The Hague Airport nog bereikbaar tijdens de staking?
Nee. De luchthaven is niet bereikbaar met openbaar vervoer op 9 juni. Reizigers moeten voor alternatief vervoer zorgen.

Hoe kom ik aan goed reisadvies?
9292 heeft op haar website een speciale pagina over de acties in het OV. Ook heeft 9292 de reisadviezen al aangepast. Zo staan de RET-diensten niet in de planner voor 9 juni. Bij andere vervoerders waarbij beperkingen zijn, zoals Qbuzz, worden deze bij het reisadvies getoond.

Wat vindt de RET van de staking?
De RET is het net als de vakbonden niet eens dat het kabinet het openbaar vervoer wil aanbesteden. Volgens het RET zal het OV in Rotterdam fors moeten inkrimpen als de plannen van het kabinet doorgaan. Het RET is het echter niet eens met het staken. Ondanks dat stapt het bedrijf niet naar de rechter om de staking tegen te houden, omdat het volgens hen zinloos is. Reizigersvereniging Voor Beter OV bestrijdt dat overigens.

Kunnen vaste klanten geld terug krijgen?
Volgens de algemene voorwaarden kan een vervoerder besluiten abonnementen één dag te verlengen om daarmee reizigers tegemoet te komen. Bij een staking langer dan een dag is de vervoerder verplicht om reizigers op enige manier te compenseren. Reizigers kunnen een brief downloaden via stopdestaking.nl om compensatie te vragen. RET is echter niet van plan klanten op enige manier te gaan compenseren.